Runflat: ce inseamna aceasta caracteristica a anvelopelor + punctele tari si punctele slabe - E-roti.ro

Runflat: ce inseamna aceasta caracteristica a anvelopelor + punctele tari si punctele slabe


Anvelopele reprezinta un subiect de interes pentru orice sofer care vrea sa circule cu masina lui in conditii de maxima siguranta si de confort deplin. O categorie speciala este cea a anvelopelor runflat. Acest termen este intalnit in tot mai multe discutii, insa pentru multi oameni inca este neclar ce inseamna. 


Tehnologia runflat este una moderna si revolutionara si contribuie la oferirea unui nivel suplimentar de siguranta si stabilitate oricarui autoturism. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea intelege mai bine ce inseamna anvelope runflat, ce beneficii ofera si in ce perioada a anului le poti monta pe masina ta. 


Cuprins

  1. Anvelope runflat - ce inseamna

  2. Ce este cauciucul runflat: tipuri de anvelope

  3. Alte informatii despre cauciucurile runflat si ce inseamna acestea


1. Anvelope runflat - ce inseamna

Daca ai cautat pana acum anvelope online sau in magazine, cu siguranta ai intalnit termenul runflat. Fireste, intrebarea care a aparut in acel moment a fost legata de ce inseamna runflat la anvelope. In vederea intelegerii tehnologiei in mod corect si complet, trebuie sa stii ca termenul provine din limba engleza si semnifica faptul ca anvelopele de acest fel pot rula si atunci cand sunt perforate. 


Pentru a elabora, termenul “run“ se refera la posibilitatea de a functiona, in vreme ce “flat“, atunci cand vine vorba despre cauciucuri, se refera la pana. Asadar, cauciucul runflat este cauciucul care functioneaza chiar si dupa ce a suferit o pana. 


Particularitatile anvelopelor runflat


De foarte multe ori, cauciucurile descrise ca fiind runflat sunt caracterizate si prin termenul de ranforsare. Ranforsarea anvelopelor runflat se refera la faptul ca acestea beneficiaza de flancuri (elementele laterale) fortificate prin utilizarea unui material special, dur, foarte robust. Cu ajutorul acestei ranforsari, anvelopele runflat pot sa suporte greutatea masinii, dar si sarcina cu care masina este incarcata, si sa o deplaseze chiar daca se confrunta cu o pana. 


Asadar, ce inseamna runflat si ranforsat? Inseamna ca o anvelopa poate sa permita deplasarea autoturismului chiar si in caz de pana si sa ii sustina greutatea, multumita materialelor solide din care sunt construite partile sale laterale. Este, insa, posibila continuarea deplasarii in conditii absolut normale?


Raspunsul este unul negativ, iar aceasta este o alta particularitate a anvelopelor runflat. Acestea pot sa te ajute in continuare, chiar daca au fost perforate, insa cu anumite conditii. Este necesar ca deplasarea sa se faca la viteze reduse, mai mici de 90 km/h. De asemenea, distanta de deplasare nu trebuie sa depaseasca 80 km. 


Capacitatea anvelopelor runflat de a permite viteze si distante de deplasare mai mari sau mai mici este influentata si de calitatea pneurilor. Relatia dintre cele doua aspecte este una de directa proportionalitate. Atunci cand circuli cu anvelope ranforsate, trebuie sa stii ce recomanda producatorul, in privinta limitelor de deplasare. 


Cand se folosesc anvelopele runflat


Daca stii ce inseamna runflat si vrei sa afli cand ai putea apela la o astfel de solutie, trebuie sa stii ca exista variante din toate cele trei mari categorii. Astfel, poti sa descoperi anvelope de varaanvelope de iarna si anvelope all season, toate runflat. 


Asadar, tehnologia runflat nu este recomandata doar pentru o anumita perioada. In definitiv, conceptul se refera doar la o tehnica de solidificare a rezistentei pneurilor, nu are legatura cu reglementarile referitoare la conditiile de drum specifice unei perioade a anului. 


Punctele tari si punctele slabe ale anvelopelor runflat


Popularitatea anvelopelor de tip runflat, in intreaga lume, dar si in Romania, este justificabila prin prisma beneficiilor pe care acestea le ofera soferilor. Anvelopele din aceasta categorie pot fi achizitionate la fel ca orice alt tip de cauciucuri si ofera urmatoarele avantaje:


  • cursa continua si in caz de pana - in cazul in care nu ai montate pe masina anvelope runflat, orice perforare a pneurilor este similara cu finalul calatoriei. Continuarea calatoriei poate provoca distrugerea definitiva a cauciucurilor, iar inlocuirea lor nu este deloc atat de ieftina precum repararea. Dar, cu anvelope runflat, problema dispare definitiv, deoarece ele permit sa mergi pana la 80 de kilometri in plus, cu viteza limitata. Aceasta distanta ar trebui sa fie suficienta pentru a ajunge intr-un punct agreabil, pe parcursul calatoriei tale, unde sa poti rezolva problema sau sa te poti caza. 

  • nu necesita rezerva - cum anvelopele runflat nu trebuie schimbate, pentru a continua o calatorie in caz de pana, autoturismele care beneficiaza de ele nu trebuie sa mai aiba in portbagaj roata de rezerva. Acest lucru contribuie la usurarea sarcinii totale a masinii si la o deplasare mai usoara. 

  • stabilitate - ranforsarea acestor anvelope le face sa fie mult mai stabile si sigure. Aceste elemente se transfera, mai departe, catre intreaga structura reprezentata de masina ta. 


Beneficiile pe care le aduce un set de anvelope runflat sunt insotite si de o serie de dezavantaje pe care trebuie sa le cunosti in avans. In primul rand, daca decizi sa folosesti anvelope runflat, trebuie sa stii ca nu le poti monta la orice service. Este necesar sa gasesti unul ai carui mecanici dispun de cunostintele si experienta necesare pentru a monta astfel de pneuri. 


In al doilea rand, manevrabilitatea pe care ti-o ofera anvelopele runflat nu este cea mai ridicata. De asemenea, tractiunea pe timp de iarna este mai dificila, in cazul utilizarii acestor anvelope. In plus, reparatiile sunt mai dificil de adus la nivelul anvelopelor runflat, deoarece acestea sunt produse din materiale dure si necesita mai mult efort. 


Relatia dintre anvelopele runflat si diversele modele de autoturisme 


Nu toate autoturismele sunt omologate pentru a putea beneficia de anvelope runflat. Este necesar sa verifici indeaproape indicatiile producatorului masinii cu privire la utilizarea acestei tehnologii. De ce se intampla acest lucru? Motivatia consta in particularitatile jantelor, care sunt unele specifice in cazul masinilor compatibile cu anvelope runflat. 


Jantele unei astfel de masini sunt diferite fata de cele obisnuite. In cazul in care te gandesti ca aceste conditii ar putea fi schimbate prin modificari aduse structurii autoturismului, trebuie sa stii ca acest lucru este ilegal. Asadar, poti utiliza anvelope runflat doar daca modelul tau de autoturism este omologat in acest sens. 


Un alt detaliu important este reprezentat de faptul ca masinile care sunt echipate cu anvelope runflat trebuie sa fie dotate si cu un sistem de monitorizare a presiunii din pneuri. Acesta este montat pe tabloul de bord si are rolul de a atentiona soferul, in cazul pierderilor de presiune. Necesitatea apare ca urmare a imposibilitatii de a simti in mers eventualele probleme cu pneurile, asa cum este cazul la anvelopele normale. 



Este interesant si ce se intampla in sens invers, pentru ca daca ai o masina omologata RFT (Run Flat Tyres), nu se recomanda deloc sa utilizezi anvelope normale. Acest lucru se intampla deoarece exista riscul dejantarii, in anumite conditii de drum. Pentru a inlocui anvelopele runflat cu unele obisnuite, trebuie sa te asiguri ca nu este afectata vreo parte a sistemului electronic de control, precum este sistemul ABS. 


Acest lucru se verifica cu producatorul auto sau la un service autorizat al marcii masinii tale. Totodata, daca apelezi la pneuri normale pentru un vehicul care este fabricat in compatibilitate cu tehnologia runflat, trebuie sa te echipezi si cu toate elementele necesare in caz de pana: roata de rezerva, cric, cheie, spray anti-pana etc. 

2. Ce este cauciucul runflat: tipuri de anvelope

Anvelopele runflat cu margini ranforsate sunt cele mai populare si des utilizate de producatorii de autoturisme pe modelele compatibile cu acest tip de pneuri. Insa, acestea nu sunt singurele tipuri de anvelope runflat care exista. Nu toate variantele alternative pot fi montate pe autoturismele obisnuite. Citeste in continuare care sunt optiunile existente!


  • anvelope runflat cu margini ranforsate - flancurile ranforsate ale anvelopelor runflat sunt preferatele soferilor deoarece sunt dotate cu mai multe straturi din cauciuc si un cord rezistent. In situatia in care o astfel de anvelopa este perforata, flancurile extrem de solide ajuta la preluarea sarcinii si la asigurarea unui drum in conditii optime. Aceste pneuri sunt extrem de rezistente si se pot instala si pe o janta standard. Ele nu se pot repara, in general, si sunt mai grele cu pana la 40% fata de anvelopele standard.


  • anvelope runflat cu autoobturare - acestea dispun la interior de agent de etansare intr-un singur strat. Diferenta de pret dintre aceste variante si anvelopele standard nu este foarte mare. Anvelopele cu autoobturare ofera avantajul de a etansa rapid orice perforare. De asemenea, ele se pot repara. Dezavantajele anvelopelor cu autoobturare sunt eficienta scazuta pe timp de iarna si incapacitatea de a mentine presiunea, in cazul in care fisura apare la nivelul flancului sau este de dimensiuni mari. 


  • anvelope runflat cu inel de reazem - acestea nu se folosesc, in general, pe automobilele obisnuite, ci doar pe masini blindate sau alte autoturisme destinate transporturilor speciale. Sunt niste anvelope cu adevarat iesite din comun, extrem de solide si de rezistente. Ele garanteaza stabilitatea masinii si sustinerea sarcinii, in caz de pierdere de presiune, pana la o distanta de peste 300 km. Utilizarea lor presupune folosirea de jante speciale. 


Acum ca stii ce este cauciucul runflat si de cate tipuri sunt aceste pneuri, este momentul sa descoperi si cum marcheaza marii producatori de anvelope modelele care sunt runflat. Poti gasi si in oferta disponibila pe site-ul nostru modele de anvelope runflat de la acesti producatori. Este vorba despre:


  1. Pirelli - RFT

  2. Dunlop - DSST

  3. Nokian - RFT, RF

  4. Michelin - ZP

  5. GoodYear - ROF, EMT

  6. Hankook - HRS

  7. Continental - SSR


3. Alte informatii despre cauciucurile runflat si ce inseamna acestea

In cele ce urmeaza, iti vom prezenta cateva dintre cele mai comune nelamuriri pe care le au soferii care fie utilizeaza anvelope runflat, fie vor sa isi monteze in viitor acest tip de pneuri.


Daca la anvelopele runflat nu se simt perforarile, cum stiu ca am facut pana?


Fiecare autoturism care este proiectat pentru a dispune de anvelope runflat este dotat cu sistem special de avertizare, in cazul scaderii presiunii. Acest sistem transmite direct in bord mesajul de atentionare, in momentul in care presiunea din pneu scade. 


Cat de repede ar trebui sa merg cu anvelopa runflat la service, daca sunt probleme?


Desi anvelopele runflat te pot ajuta sa iti continui drumul pret de zeci de kilometri, ele necesita atentie specializata, in cazul in care se produce o pana. Este nevoie sa te duci in service cat de repede ai ocazia, pentru a te asigura ca problema este rezolvata in mod eficient pe termen lung. 


Ce se intampla daca montez anvelope runflat pe jante normale?


Aceasta operatiune este una foarte riscanta, deoarece anvelopele runflat nu se fixeaza bine pe jantele obisnuite. De altfel, daca ai penuri din aceasta categorie, este de evitat sa le montezi singur. Nici macar toate service-urile auto nu se pot ocupa de acest proces, ci doar cele dotate cu echipamentele necesare.


Anvelopele runflat sunt solutii moderne, foarte eficiente si rezistente. Desi costa mai mult decat solutiile standard si nu sunt compatibile cu toate tipurile de autoturisme, acestea ofera avantaje foarte importante, greu de neglijat pentru orice sofer.


Daca vrei sa beneficiezi si tu de anvelope runflat, documenteaza-te foarte bine inainte de a achizitiona un set. Verifica daca masina ta este compatibila cu ele si asigura-te ca beneficiezi de montaj de calitate. Acesta trebuie sa fie oferit de un service auto care dispune de mecanici cu experienta si de echipamente profesionale. In gama de produse disponibila pe site-ul nostru vei gasi solutii de anvelope runflat de la cei mai mari producatori din lume. 


Sursa foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Autor: E-Roti.ro
Publicat 25/03/2022 19:59
Alte știri care te-ar putea interesa
Uzarea neuniforma a anvelopelor - de ce apar dintii de tip ferastrau?
Pe masura ce anvelopele sunt folosite, este normal ca banda de rulare sa devina, treptat, mai uzata, iar performanta generala a anvelopei poate sa se schimbe.
Tractiune fata vs. spate vs. integrala - care este cea mai buna optiune pentru tine?
Cu siguranta ai observat atunci cand ai cautat pareri despre tractiune fata sau spate ca exista si varianta de tractiune integrala. Ceea ce este posibil sa nu stii este faptul ca si la tractiunea integrala exista doua tipuri de sisteme diferite pe care ar trebui sa le cunosti foarte bine inainte de a face o alegere.
Frana de mana - ce este, care este rolul si importanta acesteia pentru o masina + consecintele condusului cu frana de mana trasa asupra altor componente
Frana de mana, adesea denumita si frana de parcare, este un element de baza al sistemului de franare al unei masini. Desi poate parea un detaliu minor, importanta sa in pastrarea sigurantei in timpul conducerii si stationarii masinii, dar si in prevenirea deteriorarii anvelopelor si altor componente ale masinii, nu poate fi subestimata
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo