Durata de viata pentru anvelope: factorii de care aceasta depinde - E-roti.ro

Durata de viata pentru anvelope: factorii de care aceasta depinde


Multi soferi se intreaba care este durata de viata a anvelopelor pe care le au, indiferent daca acestea sunt de vara, de iarna sau all season. Fiecare masina ar trebui sa aiba doar anvelope omologate, care sa corespunda dimensiunilor indicate in cartea tehnica a masinii (latime, inaltime, diametru).

Citeste in continuare acest articol pentru a afla pentru cat timp poti folosi, in siguranta, anvelopele si care sunt factorii care influenteaza acest lucru. 

Cuprins

1. Durata de viata pentru anvelope – factorii care influenteaza rezistenta

Chiar daca la un moment dat te poate tenta un pret mai redus - mai ales in cazul anvelopelor second hand - asigura-te ca produsul este cel potrivit si ca respecta standardele impuse de lege. Un aparent castig pe termen scurt poate face ca mai tarziu sa platesti preturi mult mai mari si chiar sa iti puna siguranta in pericol. In mod cert, rezistenta unei anvelope depinde, in primul rand, de materialul din care este fabricata. Apoi, de adecvarea acesteia la sezon, de tipul de sosele pe care circuli in mod constant (asfalt, piatra cubica, drum pietruit, nisipos, noroios, teren accidentat), de viteza, de numarul de km parcursi etc., dar si de atentia pe care o acorzi protejarii acestora.

Este absolut necesar ca diametrul anvelopelor sa fie identic cu acela al jantelor. Mai trebuie sa iei in calcul si indicele de viteza si indicele de sarcina: acestea nu trebuie sa fie depasite. Foarte importante sunt si clasele in care se incadreaza anvelopele, tinand cont de consumul de carburant si de aderenta la carosabilul ud: cea mai buna clasa este clasa A, iar urmatoarele scad progresiv, in functie de calitate si nivel de performanta.

1.1. Durata de viata a anvelopelor in functie de km parcursi

Durata de viata a anvelopelor nu poate fi determinata cu exactitate in functie de km parcursi, pentru ca aici intervin si alte variabile: conditiile de drum, tipul carosabilului, viteza etc. Insa, cu certitudine, dupa primii 5 ani in care au fost folosite, acestea ar trebui sa fie examinate anual de catre o persoana calificata. De asemenea, media estimata dupa care anvelopele ar trebui sa fie schimbate, chiar daca nu au depasit indicatorul de uzura si nu prezinta deteriorari evidente, este de 10 ani.

1.2. Durata de viata a anvelopelor in functie de anotimp: iarna versus vara

Anvelopele de vara sunt astfel concepute incat sa reziste la temperaturi ridicate si sa aiba cele mai bune performante in conditii de carosabil uscat. Pe timp de ploaie, trebuie sa circuli cu prudenta! In schimb, anvelopele de iarna ar trebui sa fie montate la inceputul sezonului rece, atunci cand temperatura scade sub 10 grade Celsius. Diferenta de performanta si siguranta intre cele doua tipuri de anvelope este majora, fiecare fiind potrivit doar pentru sezonul pentru care a fost conceput.

De asemenea, trebuie sa tii cont si de faptul ca amanarea schimbarii anvelopelor de vara cu cele de iarna (si invers), poate afecta durata de viata a acestora. Uzura se va instala mult mai rapid daca vei circula cu cauciucuri inadecvate pentru conditiile meteo.

Desigur, poti opta si pentru un set de anvelope all season, cu care poti circula mai mult, insa, acestea nu sunt considerate potrivite pentru conditiile meteorologice exteme. Trebuie sa stii, totusi, ca acestea nu vor putea atinge in sezonul cald aceleasi performante precum cele speciale pentru vara. Acelasi lucru este valabil si iarna. Se poate spune ca aceasta este o solutie de compromis, care te scuteste de schimbarea periodica a cauciucurilor. Poate fi, de asemenea, o solutie potrivita pentru conducatorii auto care nu circula foarte mult pe distante mari si in conditii de drum diferite sau pentru soferii din zonele in care iernile nu sunt atat de aspre.

2. Durata de viata a cauciucurilor: metode prin care le poti proteja

In principiu, durata de viata a anvelopelor este direct proportionala cu grija pe care o acorzi caracteristicilor acestora si respectarii conditiilor de rulare pentru care acestea au fost concepute. Spre exemplu, anvelopele pentru sosea nu vor face fata unor drumuri cu pietris sau cu noroi pe termen lung. Este mult mai sigur pentru tine si mult mai eficient, inclusiv din perspectiva financiara, sa investesti in 2-3 tipuri de anvelope speciale, pentru conditii diferite de drum, daca traseele tale sunt mai lungi si mai diversificate.

Asadar, adecvarea este cuvantul de ordine. De la tipul de carosabil, pana la perioadele din an in care conditiile meteo se modifica semnificativ, totul trebuie luat in calcul. Gradul de uzura al anvelopelor ar trebui sa fie evaluat periodic, dupa primii 5 ani de folosire. Acorda atentie, de asemenea, aliniamentului si presiunii – acestea trebuie sa fie perfect echilibrate si sa nu depaseasca recomandarile producatorului. Astfel, vei reusi sa prelungesti durata de viata a anvelopelor tale si vei putea circula in siguranta.

Sursa foto: Pixabay.com



Autor: E-Roti.ro
Publicat 22/11/2021 09:54
Alte știri care te-ar putea interesa
Top anvelope de vara 215 55 R16
In acest articol, iti vom oferi un ghid cuprinzator al celor mai bune anvelope de vara disponibile la aceasta dimensiune. Vom aborda, de asemenea, preocuparile frecvente ale soferilor cu privire la alegerea, intretinerea si depozitarea anvelopelor de vara.
Top anvelope de vara 185 65 r15
Alegerea anvelopelor ar putea sa puna unele piedici persoanelor mai putin cunoscatoare, asa ca articolul de jos vine in sprijinul acestora cu informatii utile despre cele mai bune anvelope de vara 185 65 r15.
Anvelopele ecologice pe intelesul tuturor: ce trebuie sa stii despre cauciucurile prietenoase cu mediul?
Tendintele actuale globale de a face eforturi cat mai mari pentru a reduce impactul asupra mediului a activitatii umane sunt tot mai pregnante si incep sa patraunda in tot mai multe domenii economice si de activitate umana.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo