Omologarea jantelor si anvelopelor: ce trebuie sa stii despre aceasta procedura - E-roti.ro

Omologarea jantelor si anvelopelor: ce trebuie sa stii despre aceasta procedura

 roata anvelopa goodyear janta aluminiu mazda 

Alegerea jantelor si anvelopelor nu este un proces foarte simplu, trebuind sa fie respectate si luate in vedere mai multe aspecte esentiale. Montarea de jante sau anvelope nepotrivite pentru un anumit tip de autoturism este destul de periculoasa, putand crea si alte probleme pentru celelalte componente ale masinii, generand in final situatii neplacute pentru orice sofer. Asadar, este necesar sa acorzi multa atentie acestui aspect si sa faci alegerile potrivite din toate punctele de vedere.

Un subiect des intalnit, dar prea putin discutat este si omologarea jantelor si anvelopelor, care difera de la un autoturism la altul. Jantele si anvelopele se prezinta intr-o varietate de dimensiuni, modele si caracteristici care influenteaza modul de conducere. Din acest motiv, este esential ca fiecare sofer sa isi cunoasca nevoile si sa respecte legislatia aflata in vigoare pe teritoriul statului roman.


Citeste mai departe si descopera ce presupune omologarea jantelor si anvelopelor, cand trebuie efectuata, care este procedura si ce acte sunt necesare pentru finalizarea acestui proces.

Cuprins

  1.  Ce presupune omologarea jantelor si anvelopelor?

  2.  Cand si de ce trebuie omologate jantele si anvelopele?

  3.  Care este procedura de omologare a anvelopelor si jantelor?

  4.  Omologarea jantelor si anvelopelor la RAR - Ce acte sunt necesare pentru omologarea jantelor si anvelopelor?

 

 1. Ce presupune omologarea jantelor si anvelopelor?

 profil anvelopa 205 55 r16 h 

Procesul de omologare al jantelor si anvelopelor consta in inscrierea in cartea de indentitate a autovehiculului a informatiilor privind tipul de anvelope si jante utilizate. Acestea trebuie sa fie potrivite pentru tipul de autoturism pentru care se face omologarea, in caz contrar putand aparea diverse probleme. Responsabili de omologarea si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere este Regia Autonoma “Registrul Auto Roman”, creata si specializata pentru a deservi acestui scop.

Acestia se ocupa de acordarea omologarii, verificand toate componentele masinii pentru a stabili daca acestea sunt in regula sau daca au fost modificate si prezinta alte caracteristici. In cazul in care sunt identificate caracteristici diferite sau modificari a ceea ce este mentionat in cartea de identitate a masinii, RAR trebuie sa stabileasca daca acestea prezinta siguranta in trafic. Daca totul este in regula, aceste modificari sunt consemnate in documentatia autovehiculului, iar posesorul poate conduce linistit.

Atunci cand se efectueaza omologarea anvelopelor, sunt luate in considerare    dimensiunile anvelopelor  , intrucat acestea trebuie sa corespunda cu tipul masinii detinute pentru a avea randament si a prezenta siguranta. De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca pot exista mai multe situatii care difera de la un caz la altul, iar cand intervin modificari este indicat sa te prezinti la RAR pentru a sti ca te afli in legalitate. Nerespectarea legii din acest punct de vedere se pedepseste cu amenzi usturatoare, motiv pentru care soferii trebuie sa fie responsabili si sa faca toate demersurile necesare pentru a avea masina echipata corespunzator. 

Prin urmare, procesul de omologare presupune deplasarea la Registrul Auto Roman in vederea verificarii autoturismului pentru a stabili care sunt caracteristicile sale sau modificarile aparute, urmand ca acestea sa fie insemnate in documentatie. Finalizand acest proces, orice sofer poate calatori fara probleme pana la aparitia sau efectuarea unor noi schimbari.

 2. Cand si de ce trebuie omologate jantele si anvelopele?

 roata janta aluminiu audi etrier rosu 

Omologarea jantelor si anevelopeleor este necesara pentru a intocmi documentatia masinii si a circula in conformitate cu reglementarile legislative a statului roman. Aceasta omologare trebuie realizata de toti cei care achizitioneaza o masina noua, fac modificari sau care au o masina din afara Romaniei.

Principalii pasi care trebuie urmati pentru realizarea omologarii sunt:

● Echiparea masinii cu anvelopele si jantele potrivite

● Prezentarea cu autovehiculul si actele necesare la Registrul Auto Roman

● Efectuarea reviziei tehnice si a verificarilor necesare in vederea modului de functionare al autovehicului cu noul ansamblu de roti

● Verificarea fiecarui pneu si jante in parte

● Consemnarea in cartea de identitate a masinii, noile date privind anvelopele si jantele, daca acestea sunt aprobate

Acestia sunt pasii prin care trebuie sa treci pentru a iti omologa sau reomologa cauciucurile si jantele, indiferent de situatia in care te afli. In caz contrar, schimbarea ansamblului de roti cu unele diferite fata de modelele originale si neprezentarea la RAR in vederea reomologarii, va avea consecinte neplacute din punct de vedere legal si financiar.

Cei care cumpara masini din alte state, trebuie sa aiba in vedere prevederile legislative existente in tara respectiva si tara in care vor utiliza masina. Legislatia poate sa difere de la un stat la altul, iar verificarea la RAR este obligatorie pentru  toti cei care vor sa se bucure de autovehicul fara a avea probleme cu legea.

Domeniul anvelopelor si jantelor este reglementat de cateva reguli precise, care trebuie respectate si care nu permit efectuarea oricaror modificari. Ansamblul de roti al masinii joaca un rol foarte important si influenteaza modul de functionare. Din acest motiv, este necesar ca atat jantele, cat si anvelopele sa fie conforme cu anumiti parametri. Asadar, inainte de a face orice achizitie sau modificare in acest sens, trebuie sa ai vedere ca produsele sa se potriveasca cu tipul de masina detinut.

De foarte multe ori, este foarte tentant sa schimbi dimensiunea jantelor masinii pentru a ii dinamiza stilul si a ii oferi un look mai deosebit. Totusi, dincolo de aceasta preferinta, trebuie sa ai grija sa nu incalci legea. Ca exemplu, nu este in regula sa pui jante de 18 sau chiar 19 inchi la un autoturism care in mod original dispune de jante de 14 inchi. Prin urmare, este indicat sa fie respectate toate regulile privind montarea rotilor.

Important de stiut este ca in sezonul rece, anvelopele pot fi schimbate cu unele cu un diametru mult mai mic, acest aspect contribuind la o aderenta si o mobilitate mult mai buna pe zapada. In schimb, in sezonul cald, cand este recomandata utilizarea anvelopelor de vara, sunt recomandate pneuri mai late care sa confere o aderenta optimizata si perfecta pentru un carosabil uscat si fierbinte in anumite momente.

In ceea ce priveste jantele, in timpul verii poti opta pentru o dimensiune mai mare, atata timp cat tipul de caroserie al autoturismului permite acest lucru. In cazul detinerii unor jante de 15 inchi, acestea pot fi schimbate cu unele de 16 sau cel mult 17. In schimb, in timpul iernii, specialistii recomanda micsorarea diametrului la jante cu o marime. Astfel, daca jantele tale au 16 inchi, poti opta pentru unele de 15 inchi. 

Important de retinut este ca trebuie respectate mereu omologarile masinii, precum si informatiile prevazute in cartea tehnica a acesteia. Daca autovehiculul are omologare pentru cauciucuri cu dimensiunile R16 sau R17, atunci poti alege un set de jante pentru R18, insa doar daca anvelopele au flancul lateral mai mic si sunt excluse alte riscuri.

Asadar, omologarea este un proces important si cel mai imperios este sa fie respectate prevederile legale, modificarile facute doar pentru indeplinirea dorintelor personale nefiind recomandate de catre specialisti. In primul rand acestea pot genera probleme si in randul altor componente ale masinii, iar in al doilea rand, pot fi sursa unui accident sau situatii neplacute care sa puna in pericol viata tuturor celor aflati in trafic. Pentru a fi in siguranta, anvelopele sijantele trebuie sa aiba, in general, aceeasi latime.


 3. Care este procedura de omologare a anvelopelor si jantelor?

 motor porche masina gri mecanic 

Procedura de omologare a jantelor si anvelopelor consta in verificarea acestora de catre un specialist din cadrul Registrului Auto Roman, care va determina caracteristicile acestora si le va consemna in cartea de identitate a autoturismului, atata timp cat totul este in regula. Important de mentionat si de stiut de catre orice sofer este ca omologarea se acorda pentru:

● Masinile noi, importate sau introduse pe teritoriul tarii, care nu detin omologare comunitara

● Autoturisme utilizate care nu indeplinesc conditii legate de inmatriculare

● Autovehicule care au suferit modificari constructive si necesita completarea documentatiei

● Masini carora li s-a inlocuit un element important din caroserie

● Vehicule care au fost implicate in incidente si au fost revizuite tehnic

Un aspect important il reprezinta tipul de anvelope, deoarece in documentatia masinii trebuie sa apara atat    anvelopele de vara  ,    anvelopele de iarna  , cat si    anvelopele all season  , daca este cazul. De asemenea, este important ca fiecare sofer sa fie responsabil si sa isi identifice nevoile. Alegerea anvelopelor si jantelor nu este o misiune oarecare, deoarece acestea sunt singurele elementele ale masinii care au contact direct cu solul, de ele depinzand atat siguranta posesorului, cat si a celorlati participanti la trafic.

Astfel, este recomandat ca achizitionarea acestor elemente sa fie realizata de la furnizori de incredere care ofera o gama variata de produse si servicii calitate si ideale pentru toate buzunare. In momentul luarii unei asemenea decizii, calitatea este factorul care trebuie sa primeze indiferent de orice altceva, avand in vedere asigurarea masurilor de siguranta necesare.

In cazul in care discutam despre omologarea unor anvelope optionale, atunci este, de asemenea, necesara prezentarea la RAR cu autovehciulul si anvelopele respective. Chiar daca acestea pot fi montate doar optional, este important sa se regaseasca in cartea de identitate a autoturismului. Daca o masina este echipata cu alte anvelope si jante decat cele mentionate in documentatia de omologare, este necesara reomologarea. Reomolagarea implica efectuarea verificarilor privind indicii de performanta ai sistemului de franare, precum si etalonarea vitezometrului. Daca toate verificarile si incercarile se finalizeaza cu bine, atunci omologarea poate fi oferita fara probleme.

 4. Omologarea jantelor si anvelopelor la RAR - Ce acte sunt necesare pentru omologarea jantelor si anvelopelor?

 semnare acte rar 

In ceea ce priveste actele necesare pentru omologarea jantelor si anvelopelor, acestea sunt:

● Cartea de identitate a proprietarului (original si copie)

● Talon (original si copie)

● Cartea de identitate a masinii

● Masina echipata cu anvelopele dorite 

● Cererea de activitate a RAR

● Documentul vamal sau factura care atesta importatorul (in cazul masinilor noi)

● Copia documentului de identificarea importatprului (in cazul autovehiculelor noi)

● Declaratia de conformitate a carosierului autorizat

● Nota privind inlocuirea caroseriei/anvelopelor si dovada ca acestea au fost realizate intr-un atelier auto autorizat de catre specialisti (pentru vehiculele omologate anterior)

Prin urmare, documentele necesare pentru omologare includ actele de provenienta ale autoturismului si cartea de identitate a proprietarului. Important de stiut este ca documentatia poate sa difere de la caz la caz, iar daca te afli intr-o anumita situatie in care iti pui multe semne de intrebare, esre recomandat sa iei legatura cu un specialist in vederea clarificarii neclaritatilor avute. In plus, nu uita ca trebuie sa vii cu masina echipata la RAR cu anvelopele si jantele pe care doresti sa le folosesti, pentru a vedea daca acestea sunt potrivite si pot fi reomologate.

In concluzie, omologarea jantelor si anvelopelor, precum si a intregului autoturism necesita urmarea unor pasi, respectand reglementarile legislative aflate in vigoare. Tinand cont de toate aspectele si informatiile mentionate anterior, cu siguranta vei reusi sa faci alegerile potrivite in materie de jante si anvelope, urmand ca acestea sa fie consemnate in documentatia masinii prin prezentarea si efectuarea verificarilor de catre specialistii Registrului Auto Roman. Fii un sofer responsabil si pune siguranta mereu pe primul loc, inainte de aspectul estetic sau financiar, deoarece acesta este factorul care conteaza cu adevarat atunci cand vorbim de achizitionarea si intretinerea unei masini.

Sursa foto: Unsplash.com.

 



Autor: E-Roti.ro
Publicat 31/10/2022 09:54
Alte știri care te-ar putea interesa
Cele mai bune anvelope all-season 195 65 R15
Anvelopele all-season 195 65 R15 sunt alegerea potrivita pentru toti conducatorii auto care vor sa se bucure de siguranta si confort in orice anotimp
Sistemul de directie - definitie, rol, componente + care este legatura dintre acesta si anvelope?
In acest articol, vei putea afla detaliile fundamentale ale sistemului de directie, importanta sa in functionarea optima a masinii, structura complexa de care dispune si modul in care defectiunile pot afecta nu numai performanta directiei, ci si calitatea anvelopelor masinii tale
Indicele de sarcina al anvelopelor - ce reprezinta acesta si care este importanta lui
Indicele de sarcina reprezinta o masura a capacitatii de incarcare a unei anvelope si reprezinta cel mai mare nivel de incarcare pe care anvelopa il poate sustine in siguranta, la o presiune specificata.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo