Anvelopa tubeless: ce este, cum arata si la ce se foloseste acest tip de pneu - E-roti.ro

Anvelopa tubeless: ce este, cum arata si la ce se foloseste acest tip de pneu

 gramada de anvelope uzate ude

 Poza de Robert Laursoo pe Unsplash.com

 Anvelopele joaca un rol esential in siguranta ta si a celorlalti participanti la trafic, asadar este bine sa fii la curent cu cele mai bune solutii in acest sens. Indiferent de masina pe care o conduci, un set bun de anvelope te poate scuti de accidente sau de situatii in care ramai impotmolit.

 Anvelopele tubeless reprezinta o inovatie in industria pneurilor, eliminand necesitatea camerei de aer si oferind rezistenta sporita la punctii si scurgeri de aer. Pentru a afla mai multe informatii utile despre acestea, te invitam sa citesti in continuare acest articol.

 Cuprins:

  1.  Ce semnifica cuvantul tubeless pe anvelopa?

  2.  Care sunt avantajele utilizarii tehnologiei tubeless pe o anvelopa?

 1. Ce semnifica cuvantul tubeless pe anvelopa? 

 Dupa cum spune si numele, cuvantul tubeless imprimat pe o anvelopa semnifica lipsa tubului interior pe care il aveau anvelopele clasice. Acel tub era umflat cu aer pentru a mentine presiunea in pneu. In schimb, anvelopele tubeless nu au un tub interior separat, ele avand un strat special de etansare pe interior ce mentine presiunea in interiorul cauciucului. 

 De retinut este ca acest tip de anvelope are nevoie de jante speciale pentru a asigura etansarea corespunzatoare. Asadar, daca te decizi sa utilizezi astfel de cauciucuri, este bine sa iti iei atat   anvelopele de iarna , cat si   anvelopele de vara  tubeless, pentru a nu fi nevoit sa schimbi jantele cand schimbi cauciucurile. Desigur, poti opta si pentru   anvelope all season , iar atunci nu va trebui sa te mai stresezi cu schimbatul pneurilor odata cu schimbarea anotimpului. 

 Anvelopele tubeless au acest cuvant inscriptionat pe ele. Daca inainte te uitai nedumerit si te intrebai ce semnifica cuvantul tubeless inscriptionat pe anvelopa, acum stii.

 2. Care sunt avantajele utilizarii tehnologiei tubeless pe o anvelopa? 

 masina alba cu jante negre pe asfalt

 Poza de Velito pe Unsplash.com


 Anvelopele tubeless au o serie de avantaje fata de cele clasice cu tub. Cel mai important avantaj este acela ca iti asigura siguranta sporita in timpul sofatului, insa acesta nu este singurul. Iata ce beneficii mai prezinta pneurile tubeless:

  •  Pierderea lenta a aerului in cazul unei pene

 In cazul anvelopelor clasice, daca tubul interior este perforat, aerul va iesi rapid, lucru extrem de periculos deoarece poate duce la pierderea controlului autovehiculului, punandu-ți viata in pericol, atat tie, cat si celorlalti participanti la trafic. Acest risc creste direct proportional cu viteza de deplasare. In schimb la anvelopele tubeless, in cazul unei pene, aerul din interiorul pneului va iesi mult mai lent, soferul avand mult mai mult timp de reactie. In acest fel riscul sa pierzi controlul directiei scade exponential. 

 Totodata, repararea unei pene de cauciuc este mult mai rapida in cazul anvelopelor tubeless. In cazul pneurilor clasice, tubul interior trebuie scos, iar mai apoi trebuie gasit locul pe unde iese aerul. Abia dupa ce se repara tubul se monteaza la loc. In schimb, la cauciucurile tubeless totul merge mult mai repede. 

  •  Eficienta mai buna si frictiune mai scazuta

 Datorita lipsei tubului, anvelopele de acest tip sunt mai usoare si au o rezistenta redusa la rulare. Datorita acestor factori vei avea un consum de combustibil mai redus daca utilizezi acest fel de anvelope. In acelasi timp, daca conduci cu viteza, in cazul pneurilor clasice poate aparea o frecare intre tub si partea exterioara a cauciucului. Aceasta frecare creste temperatura la nivelul rotii, iar riscul de explozie creste, lucru care la viteza mare poate sa fie catastrofal. La anvelopele tubeless nu ai aceasta problema. Nu exista tubul interior, asa ca nu are ce sa creeze respectiva frecare care duce la cresterea temperaturii.

  •  Posibilitatea de rulare cu o presiune mai joasa

 In comparatie cu anvelopele cu tub, acest tip iti permite sa rulezi cu presiuni mai joase. Acest lucru iti ofera mai multa flexibilitate si iti permite sa adaptezi presiunea rotilor la diverse conditii de drum. De exemplu, in cazul conducerii pe teren accidentat, o presiune mai joasa iti poate creste aderenta si iti poate oferi o experienta de condus mai confortabila, deoarece absoarbe mult mai bine socurile si vibratiile.  

  •  Durabilitate imbunatatita

 Datorita constructiei lor mai solide si rezistente, aceste anvelope sunt mai durabile decat cele cu tub interior. Carcasa lor este conceputa sa faca fata conditiilor de drum, inclusiv impactului cu denivelari sau gropi. Desigur, in cazul in care se intra intr-o groapa mai adanca cu viteza este indicat sa te opresti si sa inspectezi anvelopele.

 In general, pneurile tubeless ofera mai multe avantaje in comparatie cu pneurile traditionale cu tub interior. Totusi, este important sa mentionam ca fiecare tip de pneu are avantajele si dezavantajele sale, iar alegerea pneurilor potrivite depinde de preferintele individuale ale soferului si de tipul de vehicul.


 In concluzie, anvelopele tubeless reprezinta o evolutie semnificativa in domeniul pneurilor pentru vehicule. Acestea reprezinta o optiune tot mai populara si cu un potential mare de imbunatatire a experientei de conducere pentru soferi. Pana la urma, alegerea tipului de pneuri este o decizie individuala. Important este sa iei astfel de decizii in cunostiinta de cauza, acum ca stii ce inseamna anvelopa tubeless si ce avantaje iti ofera. 



Autor: E-Roti.ro
Publicat 11/03 07:00
Alte știri care te-ar putea interesa
Tractiune fata vs. spate vs. integrala - care este cea mai buna optiune pentru tine?
Cu siguranta ai observat atunci cand ai cautat pareri despre tractiune fata sau spate ca exista si varianta de tractiune integrala. Ceea ce este posibil sa nu stii este faptul ca si la tractiunea integrala exista doua tipuri de sisteme diferite pe care ar trebui sa le cunosti foarte bine inainte de a face o alegere.
Anvelopele ecologice pe intelesul tuturor: ce trebuie sa stii despre cauciucurile prietenoase cu mediul?
Tendintele actuale globale de a face eforturi cat mai mari pentru a reduce impactul asupra mediului a activitatii umane sunt tot mai pregnante si incep sa patraunda in tot mai multe domenii economice si de activitate umana.
Pregatirea masinii pentru iarna - etape esentiale pentru pregatirea autoturismului in sezonul rece
In acest articol, vei putea afla care sunt pasii esentiali pentru o pregatire corespunzatoare a masinii tale pentru iarna, pentru a putea conduce fara probleme masina, chiar si in conditii atmosferice dificile.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo