Anvelope uzate legislatie - ce arata legea si ce se intampla daca nu iti schimbi cauciucurile la timp?

 stiva anvelope uzate 

Siguranta in trafic este esentiala, atat pentru conducatorul auto, cat si pentru ceilalti participanti. Atentia posesorilor de autovehicule si a conducatorilor auto trebuie sa fie indreptata spre starea cauciucurilor, atat din punct de vedere tehnic, cat si in ceea ce priveste utilizarea corecta a tipului de anvelopa adaptat corespunzator la conditiile de mediu si de drum. Respectarea Codului Rutier este obligatorie, motiv pentru care, printre altele, trebuie sa schimbi la timp cauciucurile pentru a nu te expune riscurilor. In cele ce urmeaza vei descoperi de ce si cand trebuie sa schimbi anvelopele uzate, ce se arata in legislatie si ce sanctiuni ai putea primi daca nu respecti legea.

Cuprins:

1.       Ce se arata in legislatie despre anvelopele uzate si la ce trebuie sa fii atent?

2.       La ce riscuri te expui si ce sanctiuni pentru cauciucuri uzate poti primi?

 

 1. Ce se arata in legislatie despre anvelopele uzate si la ce trebuie sa fii atent? 

 trafic masina neagra masina gri 

Indiferent de sezon, trebuie sa acorzi o atentie sporita anvelopelor. Trebuie sa te asiguri ca acestea sunt intr-o stare buna de utilizare, pentru a nu avea parte de incidente neplacute in timpul rularii vehiculului. Atunci cand este vorba despre anvelope uzate, legislatia prevede o serie de reguli si obligatii care trebuie respectate intocmai, atat de catre posesorii de autovehicule, cat si de catre comerciantii ce le ofera spre vanzare sau de catre companiile care presteaza diverse servicii ce implica anvelopele. De asemenea, inca din anul 2004, legea pentru pneuri uzate reglementeaza si modalitatea prin care sunt gestionate anvelopele uzate. In Romania, similar tuturor tarilor din Europa, legislatia cauciucurilor uzate prevede adancimea minima a profilelor pneurilor pana la care acestea pot fi utilizate, fara a fi pusi in conditia unor sanctiuni pentru anvelope uzate. Sanctiunile pentru cauciucuri uzate sunt prevazute in legea pentru anvelope uzate si au ca scop atat determinarea posesorilor de autovehicule pentru respectarea sigurantei circulatiei, cat si responsabilizarea privind protectia mediului. Legislatia pneurilor uzate prevede ca profilul caii de rulare a cauciucurilor, indiferent daca se vor pune in discutie    anvelope de vara  ,    anvelope de iarna   sau    anvelope all season  , acesta trebuie sa fie de cel putin 1.6 mm inaltime. Prin urmare, daca inaltimea profilului anvelopei este mai mica, atunci cauciucul nu mai corespunde tehnic, iar acesta trebuie inlocuit obligatoriu, asa cum este prevazut in lege.

  

 2. La ce riscuri te expui si ce sanctiuni pentru cauciucuri uzate poti primi? 

 roata janta aluminiu ford 

Toate cauciucurile omologate pentru circulatie atat in Romania, cat si in Comunitatea Europeana sunt prevazute cu un semn distinctiv care marcheaza gradul de uzura pana la care anvelopa poate fi utilizata in conditii de siguranta. Atunci cand, prin uzura, suprafata caii de rulare a anvelopei ajunge pana la acest marker, cauciucul trebuie inlocuit obligatoriu. Nerespectarea conditiilor tehnice pentru pneuri uzate prevazute prin lege atrage nu doar sanctiuni dure, precum amenzi usturatoare, dispunerea ridicarii actelor sau chiar imobilizarea vehiculului, dar si expunerea conducatorului auto si a participantilor la trafic la riscuri privind siguranta rutiera.

Pentru a nu ajunge in aceasta situatie, este recomandat ca anvelopele sa fie inspectate cel putin o data pe luna sau ori de cate ori se considera necesar. Atingerea gradului de uzura maxim al anvelopelor poate fi influentat nu doar de numarul mare de kilometri parcursi, ci si de diversi alti factori, precum presiunea corespunzatoare in pneuri, geometria rotilor, greutatea care este transportata frecvent si, nu in ultimul rand, de felul in care este condus autovehiculul.

De asemenea, este preferabil ca in cazul anvelopelor de iarna sau al anvelopelor all season, acestea sa fie inlocuite inainte ca gradul de uzura maxim prevazut de lege sa fie atins, mai ales in conditia utilizarii vehiculului in conditii dure de iarna.
Nu uita nici faptul ca anvelopele se schimba pe seturi de cate doua, existand si o explicatie cat se poate de logica: gradul de uzura trebuie sa fie similar pe osie.


Avand in vedere aceste informatii, este important sa respecti intotdeauna legea si, mai mult decat atat, sa pui pret pe siguranta ta si a celor din trafic. Este esential sa fii mereu vigilent ca sofer si sa nu te expui in fata riscurilor. Anvelopele trebuie sa fie verificate in permanenta, iar odata ce sunt uzate, sa ai in vedere schimbarea lor. In conditiile in care o persoana nu respecta legea, atunci poate fi amendata cu sumele prevazute de legislatia in vigoare. 

Sursa foto: Pexels.com 

Publicat 13/02 08:36
Alte știri care te-ar putea interesa
Subvirarea si supravirarea - care sunt cauzele, consecintele si modalitatile de evitare a acestor fenomene
Subvirarea si supravirarea reprezinta doua fenomene dinamice critice in lumea automobilelor, avand potentialul de a afecta grav controlul si siguranta unui vehicul in timpul condusului
Servodirectia - ce inseamna si de ce se blocheaza servodirectia
Pentru a controla directia, soferul exercita forta asupra volanului, iar acesta transmite catre roti comenzile dorite. Exista un sistem special, secundar, care usureaza controlul unei masini, indeosebi la viteze mici. Este vorba despre servodirectia autoturisumului.
Ce sunt cauciucurile resapate si care sunt avantajele si dezavantajele acestora
Cunoscute si sub denumirea de anvelope remodelate sau recapatate, cauciucurile resapate reprezinta procesul de indepartare a benzii de rulare uzate de pe anvelopele vehiculului tau si de inlocuire a acesteia cu benzi de rulare noi.
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo