Martori de bord Logan, Duster, Dokker si Sandero - ce martori de bord exista la masinile Dacia si care este semnificatia lor? - E-roti.ro

Martori de bord Logan, Duster, Dokker si Sandero - ce martori de bord exista la masinile Dacia si care este semnificatia lor?

 dacia duster mașină neagră martori de bord 

Dacia este unul dintre cele mai importante branduri auto, la nivel european. Compania care isi are originile in judetul Arges a produs, de-a lungul istoriei sale, o multime de modele care au deservit initial soferilor din Romania, iar mai apoi au ajuns sa atraga interesul celor de pe intreg continentul european si nu numai. Fondata in anul 1966, compania a fost preluata de grupul Renault in 1999. In ultimii 24 de ani, de cand a intrat sub influenta colosului francez, Dacia a inceput sa produca modele foarte performante care, desi nu fac parte din clasa premium sau luxury, atrag prin calitate.


Masinile Dacia, fie ca vorbim despre Logan, Sandero, Duster sau Dokker, sunt sigure, rezistente si, mai important, implica un cost de intretinere foarte convenabil, comparativ cu cel pe care il presupun multe alte modele de autoturisme. Totul in conditiile in care aceste modele garanteaza performante de top. Fiabilitatea masinilor Dacia este ceea ce le-a transformat, la nivel international, in optiuni excelente atat pentru familii, cat si pentru firmele care vor sa isi formeze o flota auto sau pentru companiile de taximetrie. 


Un alt avantaj pe care il au posesorii de masini Dacia este reprezentat de usurinta cu care pot afla ce este in neregula cu autovehiculul lor, atunci cand apar anumite defectiuni. Acest lucru este posibil gratie luminilor din bord, denumite martori. Exista multe variante de martor de bord la Logan, Sandero, Dokker sau Duster. Ceea ce este benefic pentru soferi cosnta in faptul ca acestia sunt comuni pentru toate modelele de autoturisme enumerate. In cele ce urmeaza, vei putea sa descoperi care este semnificatia tuturor martorilor, inclusiv a martorului de bord la Logan tip zig zag. 


Cuprins


  1. Martori de bord Logan - ce sunt si ce transmit culorile lor?

  2. Martor de bord Logan zig zag - semnificatia tuturor semnelor de bord Dacia


1. Martori de bord Logan - ce sunt martorii de bord si ce transmit culorile lor?


Martorii de bord sunt simboluri luminoase, prin intermediul carora masina comunica soferului ca exista o anumita problema careia ar trebui sa ii acorde atentie. Asadar, prin martori Logan se intelege un grup de simboluri luminoase, care se pot aprinde in situatii mai mult sau mai putin grave. Exista foarte multe tipuri de martori de bord Dacia Logan, martori de bord Dacia Dokker sau martori de bord Sandero. Acestia au diverse semnificatii, iar gravitatea problemelor asupra carora atrag ei atentia poate sa varieze, de la caz la caz. 


In cazul unor modele de autoturisme, exista si martori de bord care se aprind atunci cand ai problmele cu modelele de pneuri pe care le utilizezi. De pilda, vei fi avertizat in cazul in care te confrunti cu o pana. Daca ai probleme foarte mari cu o roata, iar pneul necesita inlocuire, pe E-Roti.ro gasesti   anvelope Dacia   de cea mai buna calitate, compatibile cu autoturismul pe care il detii. Iti oferim   anvelope de iarna   sau   anvelope de vara   la cel mai bun pret, de la producatori de renume. Tot de la noi poti sa cumperi si   anvelope all season  , pe care te poti baza pe tot parcursul anului.


 martori de bord culorile martorilor de bord dacia duster masină alba 


Este important de subliniat ca nu orice martor de bord care se aprinde semnalizeaza o problema sau o problema majora. Exista trei categorii de martori de bord, diferenta fiind facuta de culoarea cu care se vor aprinde acestia. Iata care sunt cele trei culori si ce reprezinta fiecare dintre ele:


  • verde (sau albastru)  - martorii colorati cu verde sau albastru se aprind atunci cand exista o situatie speciala la una dintre componentele masinii. Acestea un reprezinta defectiuni, ci doar elemente pe care un sofer ar trebui sa le aiba in vedere. De exemplu, daca ai aprinsi martori bord Logan 1.5 dCi de culoare verde, acestia ar putea sa te atentioneze cu privire la faptul ca o usa este deschisa, luminiile de intalnire sunt aprinse, semnalizarile sau avariile sunt activate.


  • galben (sau portocaliu)  - martorii colorati in galben sau portocaliu semnalizeaza faptul ca una dintre componentele masinii trebuie inlocuita. In cazul unor semne de bord la Logan, Duster, Dokker sau Sandero, aprinse in culoare galbena sau portocalie, ar putea fi vorba despre un bec aprins, filtre defecte sau alte probleme de acest gen. Spre deosebire de martorii verzi si albastri, cei portocalii sau galbeni implica interventia soferului. De regula, nu este vorba despre probleme grave, dar unii martori pot semnala si defectiuni care ar trebui rezolvate printr-un drum la cel mai apropiat service.


  • rosu  - aceasta este culoarea pe care nu vrea sa o vada niciun sofer aparand pe bordul masinii sale de marca Dacia sau de la orice alt brand. Martorii rosii semnaleaza o defectiune majora aparuta la nivelul autoturismului. Atunci cand vezi ca s-a aprins un martor de culoare rosie, trebuie sa opresti de urgenta masina. Exista si situatii in care martorii rosii sunt “inofensivi”. Este vorba despre cei care care se aprind atunci cand pui contactul, dar dispar imediat ce ai pornit motorul. Daca ei raman aprinsi sau unul se aprinde in timp ce conduci, trebuie sa opresti autoturismul si sa contactezi un specialist Dacia.


 dacia duster martori de bord semne de bord  


In cazul in care te confrunti cu martori de bord la Dokker sau la alte autoturisme produse de Dacia, trebuie sa stii foarte bine care este semnificatia acestora. Ai posibilitatea de a verifica in manualul autoturismului tau ce reprezinta fiecare martor in parte sau te poti folosi de informatiile pe care ti le vom prezenta in urmatoarea parte a acestui articol!

2. Martori de bord Logan zig zag - semnificatia tuturor semnelor de bord Dacia


In cazul autoturismelor Dacia, exista nu mai putin de 64 de semne de bord pe care le poti observa, atunci cand te afli la volanul unui model produs de firma de origine romana. Desigur, fiecare dintre aceste lumini are o insemnatate specifica, insa exista un martor de bord la Duster zig zag. Acest martor este unul care prezinta deosebit interes in randul soferilor. Asta deoarece el nu ofera o indicatie clara, prin design-ul sau, asupra problemei pe care o semnalieaza.


Martorul zig zag arata ca un dreptungi care contine o linie in forma de zig zag. El este un martor catalogat drept multifunctional. Rolul pe care il are acest semn de bord este acela de a indica existenta unei probleme la sistemul de injectie. Este important de stiut ca martorul se poate aprinde in culoare galbena (sau portocaliu), dar poate avea si culoare rosie. Nuanta depinde de gravitatea problemei. 


Fie ca vorbim despre martori de bord Dokker, martori de bord Dacia Sandero Stepway sau martori Dacia Logan, trebuie sa stii ca acestia simbolizeaza aceleasi probleme sau evenimente. Iata care sunt toate cele 64 de indicatori de bord la Logan, dar si la celelalte modele Dacia, iar ulterior vei putea descoperi si ce inseamna fiecare dintre ei.


 
martori de bord dacia
 


  1. Martor care indica faptul ca luminile frontale de ceata sunt aprinse;

  2. Martor care indica existenta unor probleme la nivel de servodirectie. Daca se aprinde acest martor, este necesar sa te deplasezi la service cat mai rapid;

  3. Martor prin care se semnaleaza aprinderea luminilor de ceata din spate;

  4. Martor de bord la Logan MVC sau alt model, prin care se semnaleaza ca lichidul de parbriz se afla la un nivel scazut. Daca se aprinde martorul, se recomanda sa completezi cu o cantitate suplimentara de lichid de parbriz;

  5. Martori de bord la Dacia Sandero, Logan, Dokker sau Duster prin care se semnaleaza nivelul mare de uzura al placutelor de frana. Daca se aprinde, trebuie sa te deplasezi imediata la primul service.

  6. Martor prin care se semnaleaza activarea functiei de pilot automat;

  7. Martori de bord la Logan si alte modele, care se aprind intermitent atunci cand se activeaza semnalizarea;

  8. Martori la Dacia Dokker, Logan, Duster sau Sandero prin care se atrage atentia asupra problemelor la nivelul senzorului de lumina;

  9. Martor prin care se semnaleaza scaderea temperaturii la un nivel de 0 grade Celsius sau mai mic si intrarea in modul de iarna;

  10. Martor utilizat pentru informatiile computerului de bord;

  11. Martor de avertizare cu privire la preincalzirea Diesel;

  12. Martori luminosi la Logan prin care se semnaleaza o temperatura foarte scazuta (de la -4 grade Celsius in jos);

  13. Semne de bord la Dacia Logan, Dokker, Duster sau Sandero prin care se atrage atentia asupra problemelor cu sistemul de pornire al autoturismului;

  14. Martor al sistemului keyless, prin care se indica lipsa cheii din masina;

  15. Martor prin care se semnalizeaza nivelul scazut al bateriei cheii;

  16. Martor de distanta periculoasa fata de o alta masina;

  17. Se solicita apasarea ambreiajului;

  18. Se solicita apasarea franei;

  19. Martor pentru modul antifurt (volanul este blocat);

  20. Martor aprins cand se porneste faza lunga;

  21. Presiune scazuta in anvelope (trebuie sa mergi la service, bezinarie sau vulcanizare);

  22. Martor prin care se semnalizeaza aprinderea luminilor de pozitie sau intalnire;

  23. Exista un bec ars in masina;

  24. Luminile de frana nu functioneaza corespunzator;

  25. Filtrul de particule trebuie inlocuit;

  26. Sistemul de tractare prezinta o problema;

  27. Suspensia pneumatica prezinta o problema;

  28. Martor pentru pastrarea benzii de mers;

  29. Catalizatorul prezinta o problema;

  30. Martor de avertizare cu privire la de cuplarea centurii de siguranta;

  31. Martor pentru semnalarea cumparii franei de parcare;

  32. Exista probleme la nivelul bateriei sau / si al alternatorului;

  33. Pornirea sistemului de parcare asistata;

  34. Este necesar sa te deplasezi la un service auto;

  35. Aprinderea farurilor adaptive;

  36. Martor pentru controlul unghiului la care sunt inclinate farurile;

  37. Martor de avertizare cu privire la eleron;

  38. Martor de avertizare in legatura cu plafonul decapotabil;


 dacia duster martori de bord noroi masina neagra  


  1. Martor airbag aprins la Logan, Duster, Sandero sau Dokker, prin care se indica functionarea defectuoasa sau nefunctionarea airbag-urilor;

  2. Se indica faptul ca frana de mana este cuplata;

  3. Filtrul de combustibil a fost contaminat cu apa;

  4. Airbag-ul este dezactivat sau nun functioneaza;

  5. Exista o problema mecanica la nivelul autoturismului;

  6. Martorul aferent fazei scurte;

  7. Este necesara o revizie la nivelul filtrului de aer;

  8. Modul Eco este activat;

  9. Martor al sistemului de asistenta pentru coborarea drumurilor in panta;

  10. Martor care semnaleaza probleme cu temperatura de la nivelul motorului;

  11. Avertizare cu privire la functia ABS;

  12. Avertizare cu privire la filtrul de carburant;

  13. Cel putin o portiera este deschisa;

  14. Capota este deschisa;

  15. Nivelul de combustibil din rezervor este scazut;

  16. Exista o problema la nivelul cutiei automate de viteze;

  17. Este activ limitatorul de viteza;

  18. Exista probleme la nivelul amortizoarelor;

  19. Uleiul are o presiune scazuta;

  20. Degivrarea parbrizului;

  21. Portbagajul este deschis;

  22. Oprirea sistemului prin care se controleaza stabilitatea;

  23. Senzor de ploaie;

  24. Exista probleme la nivelul motorului sau cu emisiile;

  25. Degivrarea lunetei;

  26. A fost activat modulul automat al stergatoarelor de parbriz.


 dacia duster albastră drum martori de bord  


Acestia sunt toti martorii de bord pe care ii poti observa aprinsi, atunci cand conduci o masina Dacia. La Dacia Logan, martorii de bord pot indica probleme mai mult sau mai putin grave, in functie de culoarea in care se aprind. In cazul in care ai un martor de bord la Logan zig zag rosu, este un semnal clar ca trebuie sa opresti masina si sa soliciti asistenta. Problemel la nivelul injectiei, pe care acest martor colorat in rosu le poate indica, sunt unele grave si care pot pune in pericol siguranta soferului, a pasagerilor din autoturism, dar si pe cea a celorlalti participanti la trafic.


Este foarte important sa cunosti insemnatatea martorilor, dar si sa stii ce ai de facut, atunci cand unul dintre acestia se aprinde. Martorii de bord sunt cel mai eficient si simplu mod prin care masina ta comunica cu tine. Trebuie ca tu sa ii asculti semnalele, deoarece ignorarea lor ar putea sa provoace pagube foarte grave. Si martorul prin care se indica probleme la nivelul presiunii din anvelope este unul pe care trebuie sa il tratezi cu seriozitate. El ar putea sa iti indice faptul ca ai nevoie de pneuri noi.


In cazul in care masina ta Dacia iti indica probleme la nivelul cauciucurilor, pe E-Roti.ro gasesti cele mai performante modele pe care le poti comanda online. Poti sa alegi variante de la producatori de top, iar in gama disponibila pe site-ul nostru cu siguranta vei gasi si anvelope de dimensiuni compatibile cu rotile masinii tale. Alege sa iti asculti masina si sa investesti in solutii de calitate, pentru calatorii rapide si sigure!


Surse foto: Pixabay.com, Dacia.ro

Autor: E-Roti.ro
Publicat 01/02/2023 09:56
Alte știri care te-ar putea interesa
Sistemul de directie - definitie, rol, componente + care este legatura dintre acesta si anvelope?
In acest articol, vei putea afla detaliile fundamentale ale sistemului de directie, importanta sa in functionarea optima a masinii, structura complexa de care dispune si modul in care defectiunile pot afecta nu numai performanta directiei, ci si calitatea anvelopelor masinii tale
Anvelope ranforsate - ce este o anvelopa ranforsata, caracteristici si tipuri de ranforsare
In ultimii ani, au castigat foarte multa popularitate anvelopele ranforsate. Acest lucru se explica prin faptul ca anvelopele ranforsate XL sau cele simple, destinate vehiculelor mici, ofera o durabilitate crescuta si o rezistenta impresionanta la drumurile dificile
Anvelopa tubeless: ce este, cum arata si la ce se foloseste acest tip de pneu
Anvelopele tubeless reprezinta o inovatie in industria pneurilor, eliminand necesitatea camerei de aer si oferind rezistenta sporita la punctii si scurgeri de aer
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo