Prezoane. Ce sunt prezoanele auto si ce importanta au in angrenajul unei masini - E-roti.ro

Prezoane. Ce sunt prezoanele auto si ce importanta au in angrenajul unei masini

vulcanizator schimb roti


Orice lista a elementelor esentiale aflate in angrenajul unei masini va cuprinde, cu certitudine, rotile. Acestea sunt componentele ce intra in contact direct cu suprafata carosabilului, iar de stabilitatea lor depinde capacitatea masinii de a se deplasa. 


Rotile sunt formate din doua parti: jantele si anvelopele. Cele patru roti ale unei masini, plus cea de rezerva, trebuie sa fie intotdeauna in stare optima de functionare. Acest lucru este asigurat prin alegerea unor anvelope potrivite si adaptate perioadei anului.


Exista si modele de anvelope all season care pot fi utilizate pe tot parcursul unui an, insa foarte multi dintre soferi aleg sa foloseasca modele separate de anvelope specializate, pentru iarna sau vara. Odata montate anvelopele pe jante, se obtin rotile. 


Pentru ca acestea sa devina parte din angrenajul reprezentat de o masina, este nevoie ca ele sa fie fixate la butuci. Acest lucru se realizeaza prin intermediul pieselor numite prezoane. Iata ce trebuie sa stii despre aceste componente, tipurile care exista si modalitatile de montaj.


Cuprins


  1. Prezoane. Ce importanta au si ce tipuri de prezoane exista

  2. Prezoane auto. Cum se monteaza prezoanele la roti


1. Prezoane. Ce importanta au si ce tipuri de prezoane exista 


Prezoanele auto sunt printre cele mai importante accesorii de care posesorii de masini au nevoie, pentru a asigura buna functionare a vehiculelor. De asemenea, prezoanele reprezinta si un mecanism prin care se asigura protectia autoturismului, precum si cea a pasagerilor din interiorul masinii. 


Aceste piese se utilizeaza pentru a se fixa cele patru roti la butuci si sunt produse in asa fel incat sa poata sa asigure suport pentru toata greutatea masinii. Totodata, ele sunt concepute in vederea asigurarii unei conexiuni ferme, care sa faca fata si in conditii de drum dificile. 


Prezoanele rotii sunt produse din materiale metalice, precum aluminiu sau otel carbon. Exista mai multe variante, in functie si de specificul jantelor, insa cele mai performante prezoane sunt cele care dispun si de tratamente suplimentare, cum sunt cele cu zinc. 


Acestea le confera rezistenta si stabilitate. Din punct de vedere al tipologiei, exista mai multe tipuri de prezoane. Este vorba despre urmatoarele variante, in functie de tipul de prindere:


  • prezoane care se monteaza in fuzeta rotilor, prin infiletare. Montarea se face direct, fara a fi necesara utilizarea unei piulite de fixare;


  • prezoane care se monteaza pe surubul din fuzeta, prin intermediul piulitei cu care vin insotite.


Se poate face o clasificare a prezoanelor masinii si in functie de jantele care fac parte din componenta rotilor. Din acest punct de vedere, exista urmatoarele optiuni:


  • pentru jantele din tabla exista prezoane care au dupa filet partea responsabila cu presiunea pe janta;


  • pentru jantele din aliaj se utilizeaza prezoane ascutite, care au dupa filet o zona cu forma conica de aproximativ 2,5 - 3 cm. Se asigura, astfel, centrarea rotilor si crearea unei zone de presiune pe janta pe care s-au montat anvelope de iarna sau anvelope de vara.


In ceea ce priveste dimensiunile prezoanelor, sunt relevante lungimea filetului si diametrul capului. Cele mai intalnite prezoane sunt cele cu lungimea filetului de 3, 4 sau 5 cm. Diametrul capului hexagonal variaza intre 12 si 17 mm. 

imagine alb-negru schimb roti

 2. Prezoane auto. Cum se monteaza prezoanele la roti


Pentru ca rolul acestor piese metalice sa poata fi indeplinit cu succes, este foarte important cum se face montarea prezoanelor. De asemenea, trebuie sa se respecte o anumita distanta intre prezoane. Distanta la prezoane consta in spatiul dintre doua prezoane care sunt opuse, nu consecutive. 


Distanta este indicata prin doua numere. De exemplu, in cazul in care intalnesti formularea de 5 x 120, inseamna ca exista 5 prezoane, iar distanta dintre ele este de 120 de mm. Aceste valori sunt specifice autoturismelor BMW, insa pentru fiecare brand de masini pot exista dimensiuni specifice. 


Pentru ca prinderea prezoanelor sa se realizeze intr-o maniera corecta, prin care sa se garanteze rezistenta acestor elemente, este necesar sa se tina cont de urmatoarele sfaturi:


  1. Alege modelele corecte - pentru fiecare model de masina, exista prezoane diferite. Daca le alegi gresit, prezoanele pot sa blocheze rotile, sa le fixeze incorect pe janta sau sa intre in contact cu alte piese.


  1. Monteaza prezoanele in ordine - ordinea variaza de la model la model. Exista prezoane in sase puncte, cu ordine 1-4-5-2-3-6, in cinci puncte, cu ordine 1-4-2-5-3 si in patru puncte, cu ordine 1-3-4-2. 


  1. Foloseste cheia de cuplu - dupa ce ai montat manual prezoanele, initial, alege sa le strangi cu o cheie de cuplu. Aceasta faciliteaza o strangere controlata. Este de evitat cheia pneumatica, pentru ca le poate strange prea tare.


Pe E-roti.ro gasesti anvelope de top, de la cele mai mari branduri. Fixeaza-le pe jantele potrivite si conecteaza-le la autoturism cu ajutorul prezoanelor, urmand aceste sfaturi de montaj. Asa te vei asigura ca ai parte de calatorii sigure si de un autoturism care sa faca fata si celor mai dificile conditii!


Sursa foto: Pixabay.com.


Autor: E-Roti.ro
Publicat 05/01/2023 15:17
Alte știri care te-ar putea interesa
Condus defensiv - ce trebuie sa stii pentru a avea o experienta de condus sigura si placuta
Condusul reprezinta o activitate care necesita multa indemanare si atentie, avand in vedere nenumaratele pericole ce pot fi intalnite in trafic, in special atunci cand este vorba despre un drum lung. In acest sens, in ultimii ani, tot mai multa lume si-a indreptat atentia catre condusul defensiv, care se caracterizeaza printr-o serie de principii si strategii menite sa creasca gradul de siguranta.
Nivelul de zgomot al anvelopelor - de ce apare acesta si ce trebuie sa faci?
Zgomotul anvelopelor si confortul general reprezinta unele dintre performantele cheie pentru multi soferi. De ce este atat de important? Ei bine, acest articol iti va raspunde la intrebari. Vei afla de unde provine volumul excesiv de anvelope, de ce huruie si ce pneuri sa cumperi pentru a calatori confortabil.
Tractiune fata vs. spate vs. integrala - care este cea mai buna optiune pentru tine?
Cu siguranta ai observat atunci cand ai cautat pareri despre tractiune fata sau spate ca exista si varianta de tractiune integrala. Ceea ce este posibil sa nu stii este faptul ca si la tractiunea integrala exista doua tipuri de sisteme diferite pe care ar trebui sa le cunosti foarte bine inainte de a face o alegere.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo