Profilul anvelopelor de iarna - Importanta acestuia pentru siguranta in timpul deplasarii

  

 

Atunci cand ne urcam in masina, fie ca o facem singuri sau alaturi de membrii familiei sau de prieteni, siguranta trebuie sa fie principala noastra preocupare. Pentru a ne asigura ca de fiecare data cand ne vom folosi de masina o vom face in cele mai bune conditii, trebuie sa respectam mai multe aspecte importante. In primul rand, trebuie sa fim la zi cu verificarile si reviziile autovehiculului. O masina ingrijita este una in care poti avea incredere atunci cand te afli pe drumurile publice. In al doilea rand, conduita de la volan trebuie sa fie una corespunzatoare, iar stilul de condus trebuie sa fie preventiv pentru a te feri atat pe tine, cat si pe ceilalti participant la trafic de incidente neplacute.

 

Cuprins

 1. Profilul anvelopelor de iarna -  Importanta si detalii

1.1.              Profilul minim pentru cauciucurile de iarna - De ce sa respecti dimensiunile indicate?

1.2.             Profilul cauciucurilor de iarna - Cum il masori?

 2.  Profilul cauciucurilor noi de iarna - Importanta achizitionarii unor anvelope noi

 

 

 1. Profilul anvelopelor de iarna -  Importanta si detalii

  

 

Folosirea unor anvelope potrivite pentru fiecare anotimp este o necesitate pentru a te folosi de masina in siguranta. Multi aleg, fara sa constientizeze pericolul la care se expun, sa depaseasca limita de schimbare a anvelopelor si sa le foloseasca mai mult decat este indicat. De calitatea cauciucurilor depind atat aspecte precum aderenta, stabilitatea pe drumuri in diferite conditii meteo, dar si eficienta franarii atunci cand situatia impune necesitatea opririi bruste. Chiar daca exista si cauciucuri all seasons, acestea trebuie schimbate mai des deoarece uzura de pe banda de rulare va fi mult mai accentuata si se va produce mai rapid, din cauza folosirii unui singur tip de anvelope. De aceea, achizitionarea a doua seturi, unul de cauciucuri de vara si unul de    anvelope de iarna   este o decizie inteleapta. Profilul anvelopei este alcatuit din mai multe elemente precum: striatii, flancuri si blocuri, dar si martorul de uzura. Denumita si banda de rulare, profilul unei anvelope este partea cauciucului care face contact cu solul in momentul deplasarii si ofera masinii stabilitatea necesare pe carosabil.

 1.1.  Profilul minim pentru cauciucurile de iarna - De ce sa respecti dimensiunile indicate?

Exista o legatura stransa intre adancimea minima a profilurilor de iarna si siguranta din timpul deplasarii. Adancimea profilului rotilor influenteaza in mod decisiv eficienta franarii. Dimensiunea minima recomandata de catre autoritatile competente este de cel putin 1,6 mm, iar nerespectarea acestei prevederi poate avea repercursiuni atat din punct de vedere al legislatiei, cat si a sigurantei pe drumurile publice. Chiar daca amenda si punctele de penalizare pot fi o urmare a unei adancimi mai mici decat cea specificata in lege, cele mai grave sunt urmarile pe care le pot avea cauciucurile uzate excesiv in momentul franarii. Siguranta ta si a celor dragi trebuie sa fie principalul motiv pentru care respecti indicatiile autoritatilor.

 

 

 1.2. Profilul cauciucurilor de iarna - Cum il masori?

Atunci cand se apropie momentul schimbarii setului de anvelope ar fi bine sa verifici starea cauciucului, dar si adancimea profilului. Pentru aceasta sarcina poti duce anvelopele ce urmeaza sa fie puse pe masina la o vulcanizare sau, daca respecti anumite indicatii clare, o poti face chiar tu. Daca anvelopele sunt deja pe masina, trebuie sa te asiguri ca stationezi pe un drum drept si sa intorci de volan la maxim pentru a beneficia de o vizibilitate cat mai buna. Adancimea profilului se masoara cu ajutorul unui instrument de masurat.

 

 

 2.  Profilul cauciucurilor noi de iarna - Importanta achizitionarii unor anvelope noi


Adancimea profilelor cauciucurilor noi de iarna este de cel putin 1,6mm, adica cea indicata de autoritati. Aceasta poate fi insa mai mare, acest lucru sporind siguranta la volan. Atunci cand, in urma unei verificari a cauciucurilor pe care le folosesti, observi ca uzura acestora este excesiva si ca utilizarea lor nu mai poate fi o optiune, cel mai bine ar fi sa achizitionezi un set nou de anvelope. Chiar daca se pot gasi anvelope second-hand, comerciantii acestora nu iti pot aduce nicio certitudine.

In concluzie, profilul anvelopelor de iarna este un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand masina este principalul tau mijloc de transport.


Surse foto: unsplash.com, pexels.comPublicat 24/10/2022 09:34
Alte știri care te-ar putea interesa
Cele mai bune anvelope de vara
Daca te afli in cautarea unui set de anvelope de vara pentru autovehiculul tau, acest articol poate fi folosit ca un ghid introductiv de unde poti afla o varietate de informatii care te vor ajuta sa iei cele mai bune decizii.
Uzarea neuniforma a anvelopelor - de ce apar dintii de tip ferastrau?
Pe masura ce anvelopele sunt folosite, este normal ca banda de rulare sa devina, treptat, mai uzata, iar performanta generala a anvelopei poate sa se schimbe.
Multi soferi se intreaba care este durata de viata a anvelopelor pe care le au, indiferent daca acestea sunt de vara, de iarna sau all season. Fiecare masina ar trebui sa aiba doar anvelope omologate, care sa corespunda dimensiunilor indicate in cartea tehnica a masinii (latime, inaltime, diametru).
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo