Profilul anvelopelor de iarna - Importanta acestuia pentru siguranta in timpul deplasarii - E-roti.ro

Profilul anvelopelor de iarna - Importanta acestuia pentru siguranta in timpul deplasarii

 drum inzapezit in padure vazut din interiorul masinii 

 

Atunci cand ne urcam in masina, fie ca o facem singuri sau alaturi de membrii familiei sau de prieteni, siguranta trebuie sa fie principala noastra preocupare. Pentru a ne asigura ca de fiecare data cand ne vom folosi de masina o vom face in cele mai bune conditii, trebuie sa respectam mai multe aspecte importante. In primul rand, trebuie sa fim la zi cu verificarile si reviziile autovehiculului. O masina ingrijita este una in care poti avea incredere atunci cand te afli pe drumurile publice. In al doilea rand, conduita de la volan trebuie sa fie una corespunzatoare, iar stilul de condus trebuie sa fie preventiv pentru a te feri atat pe tine, cat si pe ceilalti participant la trafic de incidente neplacute.

 

Cuprins

 1. Profilul anvelopelor de iarna -  Importanta si detalii

1.1.              Profilul minim pentru cauciucurile de iarna - De ce sa respecti dimensiunile indicate?

1.2.             Profilul cauciucurilor de iarna - Cum il masori?

 2.  Profilul cauciucurilor noi de iarna - Importanta achizitionarii unor anvelope noi

 

 

 1. Profilul anvelopelor de iarna -  Importanta si detalii

 profil anvelopa pe masina 

 

Folosirea unor anvelope potrivite pentru fiecare anotimp este o necesitate pentru a te folosi de masina in siguranta. Multi aleg, fara sa constientizeze pericolul la care se expun, sa depaseasca limita de schimbare a anvelopelor si sa le foloseasca mai mult decat este indicat. De calitatea cauciucurilor depind atat aspecte precum aderenta, stabilitatea pe drumuri in diferite conditii meteo, dar si eficienta franarii atunci cand situatia impune necesitatea opririi bruste. Chiar daca exista si cauciucuri all seasons, acestea trebuie schimbate mai des deoarece uzura de pe banda de rulare va fi mult mai accentuata si se va produce mai rapid, din cauza folosirii unui singur tip de anvelope. De aceea, achizitionarea a doua seturi, unul de cauciucuri de vara si unul de    anvelope de iarna   este o decizie inteleapta. Profilul anvelopei este alcatuit din mai multe elemente precum: striatii, flancuri si blocuri, dar si martorul de uzura. Denumita si banda de rulare, profilul unei anvelope este partea cauciucului care face contact cu solul in momentul deplasarii si ofera masinii stabilitatea necesare pe carosabil.

 1.1.  Profilul minim pentru cauciucurile de iarna - De ce sa respecti dimensiunile indicate?

Exista o legatura stransa intre adancimea minima a profilurilor de iarna si siguranta din timpul deplasarii. Adancimea profilului rotilor influenteaza in mod decisiv eficienta franarii. Dimensiunea minima recomandata de catre autoritatile competente este de cel putin 1,6 mm, iar nerespectarea acestei prevederi poate avea repercursiuni atat din punct de vedere al legislatiei, cat si a sigurantei pe drumurile publice. Chiar daca amenda si punctele de penalizare pot fi o urmare a unei adancimi mai mici decat cea specificata in lege, cele mai grave sunt urmarile pe care le pot avea cauciucurile uzate excesiv in momentul franarii. Siguranta ta si a celor dragi trebuie sa fie principalul motiv pentru care respecti indicatiile autoritatilor.

 

 

 1.2. Profilul cauciucurilor de iarna - Cum il masori?

Atunci cand se apropie momentul schimbarii setului de anvelope ar fi bine sa verifici starea cauciucului, dar si adancimea profilului. Pentru aceasta sarcina poti duce anvelopele ce urmeaza sa fie puse pe masina la o vulcanizare sau, daca respecti anumite indicatii clare, o poti face chiar tu. Daca anvelopele sunt deja pe masina, trebuie sa te asiguri ca stationezi pe un drum drept si sa intorci de volan la maxim pentru a beneficia de o vizibilitate cat mai buna. Adancimea profilului se masoara cu ajutorul unui instrument de masurat.

 

 

 2.  Profilul cauciucurilor noi de iarna - Importanta achizitionarii unor anvelope noi


Adancimea profilelor cauciucurilor noi de iarna este de cel putin 1,6mm, adica cea indicata de autoritati. Aceasta poate fi insa mai mare, acest lucru sporind siguranta la volan. Atunci cand, in urma unei verificari a cauciucurilor pe care le folosesti, observi ca uzura acestora este excesiva si ca utilizarea lor nu mai poate fi o optiune, cel mai bine ar fi sa achizitionezi un set nou de anvelope. Chiar daca se pot gasi anvelope second-hand, comerciantii acestora nu iti pot aduce nicio certitudine.

In concluzie, profilul anvelopelor de iarna este un aspect important de care trebuie sa tii cont atunci cand masina este principalul tau mijloc de transport.


Surse foto: unsplash.com, pexels.com



Autor: E-Roti.ro
Publicat 24/10/2022 09:34
Alte știri care te-ar putea interesa
Condus economic - cum sa-ti optimizezi cheltuielile si sa reduci impactul asupra mediului
Intr-o lume in care preocuparile legate de mediul inconjurator si costurile tot mai mari ale combustibililor devin tot mai presante, condusul economic devine un subiect de importanta vitala pentru soferi si societate in ansamblu
Runflat: ce inseamna aceasta caracteristica a anvelopelor + punctele tari si punctele slabe
Anvelopele reprezinta un subiect de interes pentru orice sofer care vrea sa circule cu masina lui in conditii de maxima siguranta si de confort deplin. O categorie speciala este cea a anvelopelor runflat. Acest termen este intalnit in tot mai multe discutii, insa pentru multi oameni inca este neclar ce inseamna.
Sens rotatie anvelope - importanta intelegerii sensului de rulare si impactul acestuia asupra performantei masinii
Sensul de rotatie nu este doar o formalitate, ci o variabila cruciala care influenteaza modul in care vehiculul nostru raspunde la comenzi, stabilitatea in viraje si chiar eficienta consumului de combustibil
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo