Anvelopele ecologice pe intelesul tuturor: ce trebuie sa stii despre cauciucurile prietenoase cu mediul? - E-roti.ro

Anvelopele ecologice pe intelesul tuturor: ce trebuie sa stii despre cauciucurile prietenoase cu mediul?

 fata pe camp in leagan tip cauciuc legat cu franghie 


Tendintele actuale globale de a face eforturi cat mai mari pentru a reduce impactul asupra mediului a activitatii umane sunt tot mai pregnante si incep sa patraunda in tot mai multe domenii economice si de activitate umana. Nu mai este un secret pentru aproape nimeni ca poluarea cu diverse materiale si substante conduc la efecte negative asupra biosferei in general. Se fac eforturi generalizate, de exemplu, pentru a reduce poluarea cu plastic in acest sens reducerea consumului de mase plastice fiind incurajata sau chiar impusa in multe domenii economice sau ale vietii particulare. 


Un alt domeniu pana azi aproape trecut cu vederea cu potential poluant asupra mediului este dat de anumite produse care sunt folosite zilnic de miliarde de oameni de pe intreaga planeta. Este vorba de   anvelopele de vara   anvelopele de iarna   sau   anvelopele all season   care echipeaza sute de milioane de vehicule care circula zilnic pe drumurile de pretutindeni. Iata de ce, in acest articol vei afla mai multe detalii despre un posibil raspuns la o poluarea pe care cauciucurile masinilor o produc: introducerea anvelopelor ecologice.


Cuprins

 1. Ce sunt anvelopele ecologice, din ce sunt fabricate si de ce este nevoie de folosirea lor generalizata?

 2. Avantajele anvelopelor ecologice fata de cauciucurile traditionale


 1. Ce sunt anvelopele ecologice, din ce sunt fabricate  si de ce este nevoie de folosirea lor generalizata? 


 anvelopa plutind in apa 

Aproape toti marii producatori auto se intrec in a oferi modele de vehicule motorizate complet electric sau, cel putin, cu alternative de propulsie hibrida. Dar, motoarele masinilor sunt doar o componenta, desigur esentiala, a unui ansamblu complex asa cum este un autovehicul. Pana acum atentia in trecerea catre “verde” a fost concentrata asupra motoarelor insa si anvelopele au inceput sa fie tot mai vizate de schimbarile pe care majoritatea companiilor din industria auto se straduieste sa le faca pentru a reduce semnificativ poluare. Trecerea catre anvelopele ecologice este deci un pas logic in aceasta perspectiva. 


Dar ce inseamna o anvelopa ecologica? In primul rand, ar trebui sa stii de la bun inceput ca acest concept se refera de fapt la trei directii cheie care se au de a face cu modul de fabricare al anvelopelor, cu caracteristicile fizice ale acestora in timpul rularii si cu gradul de uzura pe care orice cauciuc il prezinta. Sa le analizam pe rand:


  • Modul de fabricatie al anvelopelor ecologice


Elementul cheie al obtinerii unei anvelope ecologice este reprezentat de materialele din care aceasta este confectionata. De peste 100 de ani cauciucul este elementul esential care sta la baza producerii anvelopelor, insa, treptat, se incearca inlocuirea acestuia sau cel putin adaugarea de materiale sintetice dintre care un rol important il joaca silica, un material care reduce fortele de frecare pe suprafata de rulare. 


De asemenea, realizarea unor pereti laterali ai anvelopelor poate conduce la o scadere a caldurii produse de cauciuc la rulare fapt care conduce la cresterea duratei de viata. In plus, dupa cum se stie, in afara de cauciuc, la fabricarea anvelopelor se foloseste si petrolul. O cantitate intre 25 si 45 de litri de petrol este necesara doar pentru a fabrica o singura anvelopa. Reducerea acestei cantitati de combustibil solid in procesul de productie este deci un pas important catre obtinrea de anvelope ecologice. Materialele sintetice nu sunt un raspuns, la fel cum negrul de fum utilizat in productie este la fel de nociv. O directie de actiune posibila este folosirea uleiurilor vegetale (de exemplu, uleiul de floarea soarelui) in locul petrolului. 


  • Rezistenta la rulare 


Crearea de anvelope cu o mai mica rezistenta la rulare este un factor cheie pentru trecerea catre anvelopelele ecologice. Reducerea fortelor de frecare necesare punerii in miscare a vehiculelor poate reduce consumul de combustibil avand in vedere ca pentru autoturisme pana la 15% din consum se pierde pentru invingerea rezistentei la frecare iar pentru mijloace de transport marfa procentul urca la 30%.


  • Gradul de uzura 


Uzura anvelopelor tine mai mult de educatia conducatorilor auto. Astfel, este deja cunoscut ca folosirea de anvelope de iarna vara conduce la uzura accentuata a acestora si la nevoia de inlocuire mai rapida. 


De asemenea, producatorii de anvelope pot introduce noi modele ale canelurii de pe suprafata de rulare pentru a ridica rezistenta generala la uzura a anvelopelor. 


 2. Avantajele anvelopelor ecologice fata de cauciucurile traditionale 

Principalul avantaj al trecerii catre anvelopele ecologic eeste dat de reducerea impactului negativ asupra mediului. Folosirea de materiale prietenoase cu mediul in procesul de fabricatie si chiar inlocuirea treptata a unor compusi chimici traditionali ori fosili cu materiale noi obtinute din mase vegetale, de exemplu, poate avea ca rezultat neutralizarea poluarii si a emisiilor cu efect negativ. 


Apoi, un avantaj deloc de neglijat al folosirii de anvelope ecologice consta in reducerea consumului de combustibil. Poate ca economia fata de anvelopele clasice nu este extraordinar de mare dar chiar si 2%-3% cat se estimeaza ca economisesc cauciucurile cu o mai mica rezistenta la rulare inseamna in mod cumulat o cantitate destul de mare de combustibil care nu mai este ars, si desigur, economii lin bugetele conducatorilor auto. 


De asemenea, anvelopele ecologice proiectate pentru o durabilitate extinsa impreuna cu responsabilizarea conducatorilor auto de a folosi anvelopele adecvate sezonului in care se circula conduce la intervale mai lungi de schimbare a seturilor vechi de cauciucuri cu unele noi, reducand astfel materiile prime consumate la nivel global. 


Prin urmare, sustenabilitatea si procesele de productie prietenoase cu mediul sunt directii de actiune care sunt deja luate in considerare de producatorii de anvelope. Adoptarea conceptului de anvelope ecologice va conduce la reducerea riscurilor si afectarilor mediului inconjurator intr-un domeniu in care numarul de produse este urias. 


Sursa foto: Pixabay.com 

Autor: E-Roti.ro
Publicat 10/10/2022 13:23
Alte știri care te-ar putea interesa
Depozitarea anvelopelor si ce trebuie sa stii despre ea
Anvelopele sunt elemente esentiale pentru buna functionare a oricarui autoturism. De modul in care tratezi anvelopele poate depinde nu doar modul in care merge masina ta, ci si starea bugetului tau.
Sistemul de directie - definitie, rol, componente + care este legatura dintre acesta si anvelope?
In acest articol, vei putea afla detaliile fundamentale ale sistemului de directie, importanta sa in functionarea optima a masinii, structura complexa de care dispune si modul in care defectiunile pot afecta nu numai performanta directiei, ci si calitatea anvelopelor masinii tale
Unghiul de cadere al rotii: ce rol are si cum il poti regla + sfaturi utile pentru a-ti intretine corect anvelopele
Ce este unghiul de cadere? Cum se face reglajul unghiului de cadere al rotii? Ce inseamna un unghi de cadere prea mare? Cu siguranta, nu trebuie sa stii pe de rost raspunsul la aceste intrebari si se intampla de multe ori sa existe aspecte legate de masini pe care nici cei mai experimentati soferi nu le cunosc.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo