Indicele de sarcina al anvelopelor - ce reprezinta acesta si care este importanta lui - E-roti.ro

Indicele de sarcina al anvelopelor - ce reprezinta acesta si care este importanta lui

 mercedes roata janta aliaj disc ventilat etrier rosu amg 


 Anvelopele se numara printre cele mai importante componente ale masinii tale, iar de ele depinde in mare parte siguranta ta si a pasagerilor tai. Alegerea unor anvelope potrivite se face in functie de anumite criterii, fiecare avand diferite dimensiuni si caracteristici. Unul dintre aceste criterii de alegere este indicele de sarcina. Acest indice reprezinta o masura a capacitatii de incarcare a unei anvelope si reprezinta cel mai mare nivel de incarcare pe care anvelopa il poate sustine in siguranta, la o presiune specificata. 


 In randurile ce urmeaza vom discuta in detaliu despre ce anume reprezinta acest indice de greutate, unde se regaseste el specificat, precum si alte detalii importante care sa te ajute sa ii intelegi mai bine importanta. 




 Cuprins 

  1.  Indicele de greutate al anvelopelor - detalii generale 

 1.1 Care este corelatia dintre indicele de sarcina si indicele de viteza?

 1.2 Cum se calculeaza si interpreteaza indicele de greutate?

  1.  Indicele de sarcina al anvelopelor - care este importanta acestuia 


 1. Indicele de greutate al anvelopelor - detalii generale


 Indicele de greutate este un aspect important pe care trebuie sa-l cunosti atunci cand cauti anvelope pentru autovehiculul tau. 


 Indicele de sarcina/greutate este un cod sau o cifra care indica capacitatea maxima 

 de incarcare pe care o anvelopa o poate suporta in mod sigur si fiabil. Acesta este gravat sau imprimat pe flancul anvelopei, alaturi de dimensiunea si indicele de viteza al anvelopei.


 Indicele de sarcina este exprimat in kilograme si este calculat in functie de capacitatea maxima de incarcare a anvelopei. Aceasta capacitate este stabilita în urma unor teste standardizate efectuate de producatorul anvelopei.


 Acest indice este strans corelat cu indicele de greutate si vom discuta in randurile urmatoare care este legatura dintre cele doua. 


 1.1 Care este corelatia dintre indicele de sarcina si indicele de viteza?


 Indicele de sarcina si indicele de viteza sunt doua caracteristici importante ale performantei anvelopelor, strans legate intre ele. Indicele de sarcina indica capacitatea maxima de incarcare a anvelopei, in timp ce indicele de viteza indica viteza maxima la care anvelopa poate fi utilizata în siguranta.


 Indicele de viteza si indicele de sarcina sunt codificate pe peretele lateral al anvelopei, sub forma unei litere si a unui numar. In mod normal, aceste doua caracteristici sunt indicate impreuna, intr-un singur cod, astfel incat sa se poata identifica rapid caracteristicile anvelopei.


 Pentru a explica cat mai clar acest cod ce se regaseste pe lateralul anvelopei, vom lua un exemplu de cod: 


 205/55 R17 91 V

 205- latimea anvelopei 

 55- inaltimea anvelopei

 R17- diametrul anvelopei

 91- indicele de sarcina 

 V- indicele de viteza 



 Este important sa te asiguri ca ambele caracteristici ale anvelopei sunt corespunzatoare pentru vehiculul tau, astfel incat sa ai parte de siguranta si performanta optime. Alegerea unei anvelope cu un indice de sarcina si un indice de viteza adecvate pentru vehiculul tau poate ajuta la prevenirea accidentelor si la prelungirea duratei de viata a anvelopelor.



 1.2. Cum se calculeaza si interpreteaza indicele de greutate?


 Dupa cum spuneam, indicele de greutate este reprezentat de un numar imprimat pe lateralul anvelopei. Insa acest numar are un corespondent, si anume un numar de kg pe care o singura anvelopa il poate suporta. 

 Indicele de sarcina se calculeaza astfel: la greutatea totala a automobilului se adauga o greutate medie a soferului si a numarului maxim permis de pasageri, se mai adauga si o greutate maxim permisa de incarcare a bagajelor. aceasta valoare obtinuta este majorata cu aproximativ 30-40% si apoi impartita la 4, reprezentand numarul de anvelope. Valoarea obtinuta este valoarea maxima estimata care poate fi suportata de o anvelopa. 


 In general, exista cateva tipuri de categorii de indici de greutate, dupa cum urmeaza: 

  •  Mini – 50–67;

  •  Mici– 68–75;

  •  Medii – 75–99;

  •  Vehicule comerciale și SUV-uri – 99–120.

 2. Indicele de sarcina al anvelopelor - care este importanta acestuia


 Fie ca vorbim de alegerea unor anvelope de iarna, anvelope de vara sau all season, este extrem de important sa te informezi temeinic inainte de a face o achizitie, astfel incat anvelopele alese sa iti ofere un maxim de siguranta la volan. 


 Alegerea unei anvelope cu un indice de sarcina inadecvat poate duce la suprasolicitarea anvelopei si poate duce la uzura prematura sau la defectiuni, ceea ce te poate pune in pericol atat pe tine, cat si pe ceilalti participanti la trafic. 

 Este important sa consulti manualul vehiculului sau sa ceri opinia unui specialist pentru a determina indicele de sarcina adecvat pentru vehiculul pe care il conduci, astfel incat sa alegi anvelopele potrivite. Alegerea unei anvelope cu un indice de sarcina corespunzator va ajuta la prevenirea accidentelor si la prelungirea duratei de viata a anvelopelor, ceea ce poate reduce costurile de intretinere a vehiculului pe termen lung, dar iti poate asigura si o experienta de condus sigura si confortabila.



 In concluzie, indicele de sarcina este un aspect critic de luat in considerare atunci cand esti in cautarea unui nou set de anvelope pentru masina ta, din considerente ce tin de siguranta. Speram ca informatiile noastre au fost suficient de clare si iti vor fi de folos pentru a face o achizitie documentata. 




 Sursa foto: Pexels.com.

Autor: E-Roti.ro
Publicat 21/04/2023 07:33
Alte știri care te-ar putea interesa
Sens rotatie anvelope - importanta intelegerii sensului de rulare si impactul acestuia asupra performantei masinii
Sensul de rotatie nu este doar o formalitate, ci o variabila cruciala care influenteaza modul in care vehiculul nostru raspunde la comenzi, stabilitatea in viraje si chiar eficienta consumului de combustibil
Depozitarea anvelopelor si ce trebuie sa stii despre ea
Anvelopele sunt elemente esentiale pentru buna functionare a oricarui autoturism. De modul in care tratezi anvelopele poate depinde nu doar modul in care merge masina ta, ci si starea bugetului tau.
Prezoane. Ce sunt prezoanele auto si ce importanta au in angrenajul unei masini
Prezoanele auto sunt printre cele mai importante accesorii de care posesorii de masini au nevoie, pentru a asigura buna functionare a vehiculelor. De asemenea, prezoanele reprezinta si un mecanism prin care se asigura protectia autoturismului, precum si cea a pasagerilor din interiorul masinii.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo