Bieleta antiruliu – Ce este si cum poti evalua starea ei de functionare? - E-roti.ro

Bieleta antiruliu – Ce este si cum poti evalua starea ei de functionare?

 camioneta gri pe nisip 

Bieleta antiruliu reprezinta o piesa esentiala a masinii, deoarece contribuie la buna functionare a sistemului de suspensie. Este important ca acesta sa functioneze in mod optim in permanenta, pentru ca autovehiculul sa fie stabil si echilibrat atunci cand este supus la viraje. Aceasta bieleta are un rol semnificativ si, de aceea, trebuie sa te asiguri ca ea isi face treaba la randament maxim, fara sa existe anomalii sau deteriorari. Asadar, daca citesti in continuare acest articol vei afla ce este bieleta antiruliu, care este scopul ei si cum iti poti da seama daca aceasta functioneaza corespunzator sau nu.

Cuprins


  1.  Zgomot la bieleta antiruliu – Ce inseamna? 
  2.  Care este rolul bieletei antiruliu?  


 1. Zgomot la bieleta antiruliu – Ce inseamna? 

Zgomotele reprezinta un semn destul de clar ca o componenta a masinii s-ar putea sa fie defecta. Trebuie sa acorzi o atentie deosebita acestui semnal distinctiv, pentru a putea preintampina alte neplaceri ulterioare sau evenimente neplacute. In cazul bieletei antiruliu, deteriorarea poate fi cauzata de catre degradarea materialelor componente.

Atunci cand bieleta este excesiv de uzata, poti remarca zgomote metalice (ca si cum s-ar freca intre ele doua componente de fier), care apar atunci cand masina intra intr-un viraj mai strans sau atunci cand merge pe un drum cu denivelari. De regula, primele semne le poti remarca atunci cand te deplasezi la viteze mari si faci manevre rapide sau ample. Acestea sunt momentele in care este posibil sa observi zgomotul/trocanitul specific bieletei antiruliu.

Insa, sunt mai multe cauze care pot duce la apartitia unui sunet metalic sau a unui tip de  troncanit  – de aceea, este important sa apelezi la specialisti pentru a remedia problema. Asadar, este recomandat sa mergi intr-un service autorizat, pentru a vedea care este defectiunea propriu-zisa. In cazul in care bieleta antiruliu este defecta, aceasta va fi inlocuita dupa ce se analizeaza si se cerceteaza in totalitate sistemul de directie si sistemul de suspensie. 

Daca nu inlocuiesti la timp bieleta antiruliu, este posibil ca masina ta sa reactioneze diferit si gresit in anumite situatii. Abordarea unui viraj la viteza mare poate determina un balans neobisnuit si amplu, care poate duce la pierderea controlului pe care il ai asupra automobilului. In plus, o bieleta defecta poate afecta intregul sistem de suspensie, deoarece vibratiile trimise de aceasta catre bara stabilizatoare vor determina o uzura mai ampla si mai profunda a suspensiei (iar acest lucru poate duce la deteriorarea amortizoarelor). 


 verificare roata masina in service 


 2. Care este rolul bieletei antiruliu?  


Ruliul reprezinta balansul pe care il face masina in jurul axului longitudinal – bieleta antiruliu actioneaza asupra stabilitatii pe care o are autovehiculul la viraje sau pe anumite tipuri de drumuri. Astfel, cu ajutorul acestei bielete, masina este echilibrata in asa fel incat sa nu se incline prea mult din cauza fortei centrifuge. Bieleta face legatura dintre bara stabilizatoare si amortizoare, in asa fel incat cele din urma sa lucreze in mod egal. Este, de asemenea, un element de legatura intre rotile opuse care sunt aflate pe aceeasi punte. Rolul principal al bieletelor antiruliu se rezuma la faptul ca aceasta face amortizoarele sa functioneze in mod egal atunci cand masina ia viraje, iar vehiculul sa ramana cat mai paralel cu planul suprafetei pe care ruleaza.

Bieleta contrabalanseaza masina si reduce inclinarea masinii pe drumurile denivelate sau in curbe – prin urmare, reprezinta un element esential pentru siguranta vehiculului si a pasagerilor. Totusi, stabilitatea si echilibrul masinii nu are legatura doar cu bieleta antiruliu. 

Este important, bineinteles, sa te asiguri ca autovehicului tau este echipat cu toate cele necesare. Pentru a avea o masina care sa reactioneze in mod optim la drumuri cu denivelari sau la curbe, este necesar si sa ai anvelopele potrivite. Asadar, nu uita sa achizitionezi   anvelope de vara   si   anvelope de iarna  , in functie de sezon, sau   anvelope all season  , pentru a fi in siguranta atunci cand pornesti la drum. 

   masina decapotabila rosie pe drum 

In concluzie, bieleta antiruliu are un rol esential in functionarea autoturismului. Scopul unei bielete este acela de a echilibra masina si de a o stabiliza la viraje sau pe drumuri denivelate. Asadar, asigura-te ca aceasta functioneaza in mod optim si pune siguranta ta si a pasagerilor tai pe primul loc intotdeauna!


Sursa foto: pixabay.com


.



Autor: E-Roti.ro
Publicat 24/10/2023 13:17
Alte știri care te-ar putea interesa
Vacanta cu masina: cum sa ai o calatorie bine planificata si lipsita de griji?
In acest articol, vom explora cum poti planifica o vacanta cu masina, luand in considerare toate aspectele importante pentru a te asigura ca totul merge bine.
Anvelope ranforsate - ce este o anvelopa ranforsata, caracteristici si tipuri de ranforsare
In ultimii ani, au castigat foarte multa popularitate anvelopele ranforsate. Acest lucru se explica prin faptul ca anvelopele ranforsate XL sau cele simple, destinate vehiculelor mici, ofera o durabilitate crescuta si o rezistenta impresionanta la drumurile dificile
Tractiune spate - informatii valoroase despre forta care pune in miscare autovehiculul
Termenul de „tractiune pe spate‟ se refera la un sistem de distributie care plaseaza propulsia rotativa doar pe rotile din spate.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo