Depozitarea anvelopelor si ce trebuie sa stii despre ea - E-roti.ro

Depozitarea anvelopelor si ce trebuie sa stii despre ea


Anvelopele sunt elemente esentiale pentru buna functionare a oricarui autoturism. De modul in care tratezi anvelopele poate depinde nu doar modul in care merge masina ta, ci si starea bugetului tau. Odata cu schimbarile de sezon si cu trecerea de la frig la cald si invers, anvelopele trebuie schimbate. Exista variante de iarna, anvelope de vara si anvelope all season, iar legea te obliga sa folosesti o anumita categorie, in functie de specificul fiecarei perioade a anului. 


Majoritatea soferilor prefera sa aiba doua seturi de anvelope, iar acestea sunt schimbate la momentul oportun, in functie de nevoie. Ce se intampla, insa, cu anvelopele care nu sunt montate pe autoturism? Raspunsul este unul simplu, dar complex in acelasi timp. Anvelopele trebuie depozitate. Cum? Aceasta este intrebarea la care vei gasi raspuns cu ajutorul acestui articol Afla, din cele ce urmeaza, tot ce trebuie sa stii despre depozitarea anvelopelor. 


Cuprins


  1. Depozitare anvelope cu jante si anvelope nemontate
  2. Depozitarea corecta a anvelopelor vara
  3. Depozitarea anvelopelor pe timp de iarna

1. Depozitare anvelope cu jante si anvelope nemontate 

Anvelopele montate pe jante reprezinta o varianta foarte comoda pentru soferi. Atunci cand cauciucurile sunt deja montate pe janta, schimbarea lor este semnificativ mai usoara si poate fi efectuata chiar si fara ajutorul unui mecanic. Din punct de vedere al depozitarii, anvelopele montate se pun pe carlige puse prin janta. Astfel, se evita riscul sprijinirii pneului intr-un punct unic de greutate, pe parcursul lunilor in care este depozitat. 


Este important de retinut ca aceasta metoda este recomandata exclusiv in cazul anvelopelor montate. Daca acestea nu sunt montate, carligele pot provoca deformarea anvelopei. Exista inca o alternativa, respectiv cea a depozitarii anvelopelor montate intr-o stiva. Depozitarea se face in mod vertical, cu peretele lateral in jos. Pe parcursul perioadei de depozitare, greutatea jantei nu va afecta banda de rulare a cauciucului.



Anvelopele nemontate se acopera mai simplu, fiind suficienta acoperirea lor cu o prelata de protectie. Este important ca locul de depozitare sa fie ferit de variatii semnificative de temperatura si de razele soarelui. Atentie la asezarea anvelopelor. Acestea nu treubie sa fie suprapuse, in niciun caz. Este de preferat ca ele sa fie asezate pe un suport din lemn sau din alt material, pentru a se evita formarea umiditatii, asa cum se poate intampla la contactul direct cu solul. 

2. Depozitarea corecta a anvelopelor vara 

Depozitarea anvelopelor se face diferit si in functie de perioada anului. Vara este o perioada complicata, pe parcursul careia trebuie sa asiguri o depozitare corecta anvelope iarna. Temperaturile foarte ridicate si razele puternice ale soarelui pot provoca deformarea cauciucurilor.


Inainte de a fi depozitate, anvelopele treubie curatate de mizerie si noroi. Trebuie utilizate solutii de curatare care nu contin substante puternice, deoarece acestea pot afecta anvelopele pe parcursul depozitarii. Dupa curatare, anvelopele se vor stoca intr-un mediu uscat si rece. Poti depozita anvelopele intr-un beci sau un garaj, in cazul in care locuiesti la curte. Este esential ca anvelopele sa fie ferite de razele soarelui si de temperaturile extreme din lunile calduroase.



Se recomanda ambalarea separata anvelopelor in elemente din plastic, precum saci de gunoi, prelate groase sau plastic de etansare in vid. Pe langa privarea de actiunea razelor soarelui, este foarte important ca oxigenul sa nu ajunga la anvelope. Din acest punct de vedere, pneurile difera de majoritatea obiectelor care trebuie depozitate cu asigurarea unui flux de aer constant. Din punct de vedere al pozitie in care sunt depozitate cauciucurile, aceasta ar trebui asezate pe verticala. In cazul in care spatiul nu permite, anvelopele trebuie montate in functie de modul in care sunt montate sau nu pe jante, asa cum ai putut descoperi la punctul anterior. 


3. Depozitarea anvelopelor pe timp de iarna 

Pentru o buna depozitare anvelope iarna, este necesar sa prioritizezi evitarea inghetarii pneurilor. In cazul in care ai o masina pe care nu vrei sa o folosesti pe parcursul lunilor friguroase, este de preferat sa demontezi anvelopele si sa le depozitezi separat. In cazul in care nu sunt utilizate, ele pot ingheta. Este de preferat sa le depozitezi intr-o incapere cat mai izolata si protejata de temperaturile extreme din exterior.


In cazul in care nu le poti demonta, ele trebuie rulate din cand in cand. Astfel, se recomanda sa pornesti masina si sa circuli pe distante rezonabile cu ea, cel putin o data la cateva saptamani. 


Acestea sunt toate lucrurile de care trebuie sa tii cont pentru o depozitare corecta anvelope. Protejand pneurile, vei reusi sa te bucuri mai multi ani de ele si, in final, sa economisesti sume importante. 


Sursa foto: Pixabay.com



Autor: E-Roti.ro
Publicat 11/03/2022 19:17
Alte știri care te-ar putea interesa
Anvelope ranforsate - ce este o anvelopa ranforsata, caracteristici si tipuri de ranforsare
In ultimii ani, au castigat foarte multa popularitate anvelopele ranforsate. Acest lucru se explica prin faptul ca anvelopele ranforsate XL sau cele simple, destinate vehiculelor mici, ofera o durabilitate crescuta si o rezistenta impresionanta la drumurile dificile
Prezoane. Ce sunt prezoanele auto si ce importanta au in angrenajul unei masini
Prezoanele auto sunt printre cele mai importante accesorii de care posesorii de masini au nevoie, pentru a asigura buna functionare a vehiculelor. De asemenea, prezoanele reprezinta si un mecanism prin care se asigura protectia autoturismului, precum si cea a pasagerilor din interiorul masinii.
Indicele de sarcina al anvelopelor - ce reprezinta acesta si care este importanta lui
Indicele de sarcina reprezinta o masura a capacitatii de incarcare a unei anvelope si reprezinta cel mai mare nivel de incarcare pe care anvelopa il poate sustine in siguranta, la o presiune specificata.
Produse recomandate
Newsletter

NEWSLETTER

Introducand adresa de email, certificati ca sunteti proprietarul adresei de email si doriti sa primiti promotii despre anvelope, jante si pneuri auto de vara, de iarna si all season. O data cu abonarea puteti primiti si actualizari de piata in legatura cu anvelopele si jantele

maestro logo
mastercard logo
visa debit logo
visa logo